Eigenwijs kijkend meisjes in bruidsjurk
Ouders raken het gezag kwijt

Weten we wel wat opvoeden inhoudt? In de documentaire ‘Het kind de baas’ komen hierover ouders, leerkrachten, peuterleidsters, een psycholoog en een adjunct-directeur van een school aan het woord.

Luisteren naar een ouder of leerkracht is er bij veel kinderen niet meer bij. Tegen kinderen wordt tegenwoordig niet meer ‘gezegd’ wat ze moeten doen, nee: alles wordt ‘overlegd’. Simpele klusjes als hun kamer opruimen hoeven de kids niet zomaar op te pakken. Want, zo zegt een leerling uit groep acht: “Ik luister gewoon goed naar m’n gevoel, en m’n gevoel zegt: ‘ik heb er geen zin in’.” Juist ja. Waar gaat het mis met de jeugd van tegenwoordig? Of moeten we zeggen: ‘de ouders van tegenwoordig’?

Grote mond

We horen het steeds vaker: kinderen van nu hebben geen gevoel voor gezag. In de klas luisteren ze niet naar de juf, en ouders krijgen steevast een grote mond. Dit geldt natuurlijk niet voor alle kinderen. Ook is het feit dat kinderen steeds mondiger worden natuurlijk niet per definitie een slechte ontwikkeling. Ze durven zichzelf meer te uiten en zullen niet zomaar over zich heen laten lopen.

Zorgwekkend

Maar toch, wie naar de documentaire ‘Het kind de baas’ luistert kan de negatieve aspecten ervan niet ontkennen. Kinderen die hun plaatsje ‘nooit zullen afstaan’ aan een oudere persoon in de bus bijvoorbeeld, of die vinden dat die meneer of mevrouw het eerst wel ‘heel lief moet vragen’. Ook zorgwekkend: leerkrachten en ouders die niet weten hoe ze een jongetje moeten aanpakken dat uit boosheid stenen naar andere kinderen gooit en dat weigert te luisteren naar wie dan ook.

Documentaire Het kind de baas’

Waar gaat het mis? Luister naar de documentaire Het kind de baas

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER