Het opvoedingsgedrag van de ouders is van invloed op de agressiviteit bij kinderen evenals het opleidingsniveau. Moet een kind hiervoor behandeld worden, dan is de behandeling effectiever wanneer de ouders hierbij betrokken zijn. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne Hendriks aan de VU.

Voorbeelden van agressief gedrag dat kinderen kunnen vertonen zijn vechten of ongehoorzaamheid. Dit agressieve gedrag heeft negatieve effecten voor het kind en de omgeving van het kind, maar ook financiële kosten voor de maatschappij. Het is daarom belangrijk om meer kennis te vergaren over de behandeling, voorspelling en metingen van agressiviteit bij kinderen.

Het is daarom van belang om agressief gedrag beter te kunnen voorspellen. Met dat doel voor ogen heeft Hendriks gekeken naar variabelen die mogelijk kunnen voorspellen of een kind agressief gedrag gaat vertonen. Zo blijkt dat in landen waar meer beleid is dat specifiek gericht is op de mentale gezondheid van kinderen, de agressie lager is dan in landen waar minder beleid is.

Uit eerder onderzoek naar het onderwerp blijkt dat de effecten van de behandeling gemiddeld klein zijn. De uitkomsten van het onderzoek van Hendriks geven handvaten voor het vergoten van de effecten van de behandeling.

Treatment, prediction, and assessment of childhood aggression >>

Bron: vu.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER