tips voor gezonde opvoeding

‘Als je wilt dat een boom recht groeit, moet je de wortels goed planten’, is de subtitel van een rapport waarin inwoners van Zaanstad Zuidoost vertellen over het recept van een gezonde opvoeding. Het rapport geeft inzicht in de leefwereld van ouders en concrete handvatten om aan de slag te gaan. Het document bevat negen tips voor professionals over gezondheid en opvoeding.

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)-Zaanstad heeft Pharos gevraagd te onderzoeken wat gezondheid betekent voor ouders. De resultaten staan beschreven in het rapport ‘Het recept van een gezonde opvoeding’.

Overgewicht

In Zaanstad heeft 19% van de kinderen van 10 jaar overgewicht of obesitas, en in een aantal wijken is het percentage zelfs 28%. Overgewicht komt relatief vaker voor bij kinderen met een migrantenachtergrond. In het onderzoek is inwoners gevraagd wat zij belangrijk vinden voor hun kinderen en welke definitie ze geven aan gezondheid. Zelfvertrouwen: dat onze kinderen stevig staan in deze moeilijke samenleving’ kwam als sterk overkoepelend thema naar voren. Inwoners willen graag betrokken zijn bij gezondheidsbeleid en hebben daar concrete ideeën over.

Kansen

Jeroen Olthoff, wethouder zorg en sport in Zaanstad: “Gezondheid gaat iedereen aan die met gezinnen werkt. Denk aan jeugdverpleegkundigen, gymleraren en huisartsen die het gesprek aangaan met ouders en kinderen over een gezonde(re) leefstijl. Hier liggen ook kansen voor Sociale Wijkteams en Jeugdteams. Zij zien relatief veel gezinnen met gezondheidsachterstanden.”

Tips

In de publicatie staan 9 concrete tips om mee aan de slag te gaan. Een van de tips is het samenwerken met sleutelpersonen in de wijk. Meer tips lezen? Kijk op  jogg.zaanstad.nl waar ook het volledige rapport te vinden is.

Proeftuin voor landelijk model

Zaanstad is één van de acht gemeenten die onderdeel zijn van de proeftuin ‘Care for Obesity’. Doel van dit project is om – rondom overgewicht en obesitas bij kinderen – te komen tot landelijk toepasbare oplossingen voor een sluitende ketenaanpak van ondersteuning en zorg voor het kind, het gezin en de omgeving.

Bron: pharos.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER