Kent u kinderen (8-13 jaar) met milde angstklachten of fobieën, voor wie de drempel naar de psycholoog te hoog is? Voor hen ontwikkelde de Open Universiteit in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam de onlinetraining ‘Leer te Durven! Kinderen kunnen kosteloos hieraan deelnemen.

Veel jongere kinderen kampen met angstklachten die in de loop der tijd erger worden. Hun ouders weten vaak niet hoe ze daar iets aan kunnen doen. De training is onderdeel van een onderzoek van beide universiteiten naar preventiemogelijkheden.

Cognitieve Gedragstherapie

Een effectieve methode om in te grijpen bij angstklachten is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Kinderen krijgen echter te maken met drie barrières die hen verhinderen om optimaal te profiteren van CGT.

  1. Ten eerste krijgt slechts 20% van de kinderen met angststoornissen hiervoor een training of een behandeling. Dit heeft te maken met de toegankelijkheid en beschikbaarheid van behandeling.
  2. Ten tweede is niet voldoende duidelijk wat de werkingsmechanismen van CGT zijn bij kinderen. Op basis van theoretische modellen en CGT bij volwassenen krijgen zij strategieën aangeboden om hun denkpatronen te wijzigen (minder disfunctionele cognities te krijgen) en om hun vermijdingsgedrag te verminderen. De werkingsmechanismen van cognitieve en gedragsmatige strategieën zijn echter beperkt en onvolledig empirisch onderzocht bij kinderen.
  3. Ten derde zijn interventies te weinig aangepast aan de specifieke noden van kinderen, doordat  niet duidelijk is bij welke kinderen CGT goed werkt en bij welke kinderen CGT minder goed werkt. Mogelijk heeft het ontwikkelingsniveau van kinderen een sterke invloed op de mate waarin zij kunnen profiteren van CGT.

Spelenderwijs omgaan met angst

Het huidige project beoogt deze drie barrières waardoor angstige kinderen niet optimaal kunnen profiteren van CGT, het hoofd te bieden. De kinderen leren spelenderwijs omgaan met hun angst. Op de achtergrond wordt de werking van de training wetenschappelijk onderzocht. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door stichting MIND/Fonds Psychische Gezondheid.

Ouders en kinderen gezocht

Om de training tot een succes te maken, worden kinderen en hun ouders gezocht die hieraan mee willen doen. De kinderen worden vooraf online getest op angstsymptomen. Hun ouders krijgen bij te zware klachten advies over professionele hulp in de eigen omgeving.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar: https://leertedurven.ou.nl/

Meer over het onderzoek

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER