Ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs worstelen met de steeds hogere kosten voor digitaal onderwijs. Overheidsgeld is namelijk voor schoolboeken bestemd. Diverse organisaties, waaronder Leergeld Nederland en Ook Ouders & Onderwijs, luiden de noodklok.

Scholen erkennen dat de rekening van digitalisering in het onderwijs voor een deel bij de ouders terechtkomt. Ze zeggen niet anders te kunnen doordat de overheidsbijdrage per kind te laag is om kostendekkend te kunnen werken. De vrijwillige ouderbijdrage wordt daarom ook hiervoor ingezet.

Volgens de Wet op het Voortgezet Onderwijs mogen scholen ouders hiertoe niet verplichten. De school mag wel om een bijdrage vragen maar die is altijd vrijwillig. In de wet staat dat voor wie niet wil of kan betalen, scholen het voorgeschreven lesmateriaal gratis moeten verstrekken. Navraag leert dat de meeste scholen in deze regio laptops of computers voor die enkele ouders die hierover aan de bel trekken achter de hand hebben.

Alarm

Leergeld Nederland, een stichting ter ondersteuning van minimagezinnen, is een van de organisaties die over de kosten van de digitalisering aan de bel trekt. Meer dan de helft van de hulpaanvragen bij Leergeld draait om de kosten voor de aanschaf van leermiddelen die ouders niet kunnen bekostigen. Het gaat vooral om laptops en tablets die vele honderden euro’s per stuk kosten. Directeur Gaby van den Biggelaar pleit voor duidelijkheid. “Het kan niet zo zijn dat ouders nu de dupe zijn van de discussie tussen overheid en schoolbesturen.”

Ook Ouders & Onderwijs slaat alarm. Dorien Wiersma, woordvoerder bij de stichting: “We zien dat het aantal ouders dat hierover met vragen komt, enorm stijgt. Vier jaar geleden speelde het digitale nog niet een zodanige rol. De vrijwillige ouderbijdrage is bedoeld voor extraatjes. Het gaat erom dat het onderwijs gratis moet zijn. Scholen zeggen ‘de maatschappij digitaliseert en wij moeten daarin mee’. Dat kan wel, maar het gaat ook om prioriteiten stellen.”

Scholen moeten volgens Wiersma hun bestedingspatroon onder de loep nemen. “Dat wordt nu niet onderzocht maar de rekening wordt wel bij ouders neergelegd. Wie gaat die impasse doorbreken?”

Rem op onderwijs

De Voortgezet Onderwijsraad, vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, kent het probleem. Woordvoerder Linda Zeegers: “Het overheidsgeld is voor schoolboeken bestemd. De transitie van boeken naar gedeeltelijk digitaal wordt door scholen niet gedekt. Ze mogen in overleg met de medezeggenschapsraad een vrijwillige bijdrage vragen, maar als ouders niet willen, moet de school de laptop verstrekken. Het zorgt bij sommige scholen voor een rem op het onderwijs.” Het Ministerie van Onderwijs wil dat schoolbesturen eind van dit jaar komen met afspraken over wat zij wel en niet scharen onder de ‘vrijwillige ouderbijdrage’.

Zuidoost-Brabant

Hoe hebben scholen in Zuidoost-Brabant de (kosten van) digitalisering van het onderwijs geregeld? Nogal uiteenlopend, blijkt uit een steekproef van het ED. Lees verder >

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER