De Halt-straf heeft tot doel grensoverschrijdend gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen en genoegdoening te bieden aan de slachtoffers en aan de maatschappij. Met het project ‘Ouders aan zet’ heeft Halt nu de Innovatie-award 2018 gewonnen.

Janet ten Hoope, directeur-bestuurder van Halt nam de innovatieaward op 20 november in ontvangst tijdens het innovatiecongres in Rotterdam, dat werd georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Innovatief

Met de innovatieve methode worden ouders betrokken en direct aangesproken op de verantwoordelijkheid die ze hebben voor hun kind. Ouders krijgen de kans zelf een plan te maken om herhaling van het strafbare gedrag van hun kind te voorkomen. De prijs werd niet alleen uitgereikt vanwege het innovatieve karakter van de werkwijze, maar ook omdat het de fase van ‘pilot’ is ontstegen en nu in heel Halt geïmplementeerd wordt.

Actieve rol ouders

Ouders hebben een actieve rol in de Halt-straf van hun kind. Halt kijkt samen met de ouders wat er nodig is om het kind te laten inzien wat de gevolgen zijn van zijn gedrag. Het is belangrijk dat ouders aanwezig zijn bij de gesprekken en hun kind begeleiden bij het aanbieden van excuses en het vergoeden van de schade. Ouders van minderjarige jongeren die een delict hebben gepleegd, moeten ook hun handtekening zetten onder de afspraken met Halt. Zo helpen ouders hun kind ervoor te zorgen dat hij geen strafbare feiten meer pleegt.

Halt ondersteunt, indien nodig, ouders tijdelijk in hun rol van opvoeder. Bijvoorbeeld door kortlopende opvoedingsondersteuning aan te bieden.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Halt.

Er is ook een animatiefilmpje gemaakt over de Halt-aanpak. In een ander filmpje komen drie jongeren zelf aan het woord.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER