De thuisomgeving speelt een belangrijke rol in de vorming van gezonde en ongezonde gewoonten, waaronder eetgedrag, van adolescenten. Promotieonderzoek toont een relatie aan tussen stress bij ouders en gewichtstoename van hun kinderen.

Het is al vaker aangetoond dat welzijn van ouders (stress en depressie) samenhangt met BMI en eetgedrag van hun (jonge) kinderen. Over deze link is bij adolescenten nog erg weinig bekend. Daarom heeft Maaike Koning hier onderzoek naar gedaan. In het kader van haar promotieonderzoek onderzocht zij de relatie tussen welzijn van ouders en voedselconsumptie en gewichtsuitkomsten van adolescenten.

De onderzoeksbevindingen geven aanwijzingen voor het potentiële belang van de rol van ouderlijke stress en voedingspraktijken in de pre-adolescentie en adolescentie. In dit onderzoek is ook gekeken naar de manier waarop gezonde en ongezonde leefstijlgedragingen en voedingspraktijken zijn toegepast. Aanvullend is een vragenlijst ontwikkeld voor zowel ouders als kinderen om verslag te doen van hun voedingspraktijken. Het belang van het includeren van zowel ouders als kinderen als rapporteurs in onderzoek over voedingspraktijken en eetgedrag van kinderen wordt hiermee onderstreept.

Bron: ru.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER