Crimineel gedrag
Als jonge mensen veel instabiliteit ervaren, is de kans groter dat ze zich crimineel gaan gedragen

Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van delinquent gedrag bij jongvolwassenen in Nederland. Hoewel de rol van ouders verandert als kinderen volwassen worden, blijven zij belangrijk in het voorkomen van crimineel gedrag.

Dit concludeert Jessica Hill in haar promotieonderzoek On the road to adulthood aan de Universiteit Leiden. Hill onderzocht welke factoren het risico op crimineel gedrag verhogen of verminderen bij adolescenten.

Instabiliteit

De periode tussen 18 en 25 jaar kenmerkt zich als een instabiele levensfase waarin jongeren veel experimenteren en ontdekken. Uit het onderzoek blijkt dat zij minder delicten plegen als zij een relatie hebben, een opleiding hebben afgerond, een baan hebben en niet in hun ouderlijk huis wonen. Als jonge mensen veel instabiliteit ervaren, bijvoorbeeld hun school niet afmaken, hun baan verliezen en veel van relatie wisselen is de kans groter dat ze zich crimineel gaan gedragen.

Steun van ouders

Volgens de onderzoeker is de steun van ouders erg belangrijk in deze periode. Ook als een jongvolwassen al op eigen benen staat en niet meer thuis woont. Jongeren kunnen een zelfstandig leven hebben opgebouwd maar door bijvoorbeeld alcoholmisbruik toch op het verkeerde pad raken. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld weer financieel afhankelijk worden van hun ouders.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER