Moeder en zoon

Het opleidingsniveau van ouders heeft invloed op de loopbaanambities van hun kinderen. Daarom is het van belang dat er op scholen meer aandacht komt voor voorlichting over studie en loopbaan. Hierdoor krijgen ook kinderen van laagopgeleide ouders een goed beeld van de mogelijkheden.

Daarvoor pleit Micha Keijer naar aanleiding van zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam waarover het NJi bericht. Hieruit blijkt onder meer dat kinderen van hoogopgeleide ouders hun studiekeuze eerder baseren op hun interesse en de potentie voor persoonlijke groei. Voor kinderen van ouders met een hoge economische status is juist een studie met vooruitzicht op een hoog inkomen en veel zekerheid belangrijk.

Meer voorlichting

Om ervoor te zorgen dat ook kinderen van laagopgeleide ouders een goed beeld hebben van de mogelijkheden, pleit Keijer voor meer voorlichting op scholen over studie en loopbaan. Zo zouden scholen niet alleen succesvolle sport- en zakenlieden kunnen uitnodigen als rolmodel, maar ook dichters, muzikanten en wetenschappers. Ook moeten kinderen meer les krijgen over een goede balans tussen werk en leven.

Keuzes adolescenten

Uit het onderzoek blijkt verder dat ouders invloed op keuzes van adolescenten die te maken hebben met het vormen van een gezin: samenwonen, trouwen, kinderen krijgen en een huis kopen. Hoe hoger opgeleid de ouders zijn, des te later zijn adolescenten van plan een gezin te gaan vormen.

Adolescents’ Life Plans: What is the Role of Parental Background?

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER