De eerste editie van de William Schrikker Initiatief Prijs is toegekend aan Oudergroep Klank van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Rijswijk. De prijs, een geldbedrag van 15.000 euro, is bedoeld voor een initiatief dat bijdraagt aan goede, vernieuwende hulp aan gezinnen met een kind met een beperking en die kampen met opvoed- en opgroeiproblemen.

Oudergroep Klank is onlangs opgericht door ouders van kinderen met een beperking. Klank staat voor: Kracht, Liefde, Aandacht, Netwerk en Kennis. Vanuit de praktijk bleek dat ouders van kinderen met een beperking vaak in een sociaal isolement terechtkomen. Hetzij door onbegrip, hetzij door extra zorg die zij moeten geven. Ook ontmoeten deze gezinnen geen andere ouders doordat hun kind met een busje wordt opgehaald.

Er bleek veel interesse te zijn om elkaar als ouders tips te geven en te ondersteunen en te helpen. Bij de start hadden zich al meer dan twintig ouders opgegeven. Inzender: “Het leuke aan dit initiatief is dat het door de doelgroep zelf is opgezet. Drie moeders waren bereid om samen met een onafhankelijke cliëntondersteuner, hun schouders te zetten onder de organisatie van deze club.”

Woordvoerder Farah Azghiri is blij met de prijs.“ Hiermee kunnen we activiteiten organiseren om meer ouders te bereiken. Om te zorgen dat er een solide netwerk ontstaat om het isolement waarin veel ouders zitten, te doorbreken. Het is heel belangrijk om ervaringen te kunnen delen en elkaar tips te geven.”

In een filmpje op YouTube wordt het waarom van Klank toegelicht.

Wel Thuis
De tweede plaats, een bedrag van 2.500 euro, was voor Wel Thuis, een project van Humanitas. Wel Thuis biedt aanvullende hulp aan gezinnen die begeleid worden door één of meer hulpverleners. De ondersteuning richt zich op de alledaagse vragen en behoeften van het gezin. Het doel is dat de gezinsleden meer greep krijgen op hun situatie en uiteindelijk zelf verder kunnen. Soms weet je als ouder gewoon even niet meer hoe je verder moet. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien zit ‘m dat in geldgebrek, opvoeding, verslaving of andere zaken. Welke, dat maakt voor ons niet uit.

Doel prijs
Met de prijs wil de William Schrikker Groep lokale ‘goede praktijken’ in het zonnetje zetten die sinds de transitie en transformatie van de jeugdzorg zijn ontstaan en die van groot belang zijn voor kinderen en ouders met een beperking. De William Schrikker Groep reikt de prijs de komende vijf jaar uit vanuit de opbrengsten van een erfenis die aan de organisatie is toegekend.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER