vader en moet met dochter

De module ‘Ouderbegeleiding na een opvoedingsbesluit’ is erop gericht dat de ouders van een pleegkind instemmen met de plaatsing in een pleeggezin. Dit verkleint de kans op loyaliteitsproblemen bij het kind.De Databank Effectieve Jeugdinterventies vindt de interventie goed onderbouwd.

Doelgroep van de richtlijn zijn ouders bij wie de beslissing is genomen dat hun kind gaat opgroeien in een pleeggezin, de zogenaamde opvoedingsvariant van pleegzorg. Begeleiding na het nemen van dit besluit helpt ouders afscheid te nemen van hun oorspronkelijke rol als opvoeder en een nieuwe rol in te vullen. Het hoofddoel van de interventie is dat de ouder(s) het kind emotionele instemming kunnen geven om op te groeien in het pleeggezin, waardoor de kans op loyaliteitsproblemen bij het kind minder groot is.

De module is een aanvulling op de reguliere pleegzorgbegeleiding. Centrale thema’s zijn het kader van de plaatsing, de omgangsregeling, de invloed van het gezin van herkomst, loyaliteiten, de invloed van ouders op de ontwikkeling van het kind, samenwerking tussen ouders en pleegouders, en rouw en verlies. De module maakt gebruik van psycho-educatie en technieken uit traumatherapie en rouwverwerking.

De interventie wordt gedurende een jaar aan ouders aangeboden, met gemiddeld vijftien contactmomenten met ouders, pleegouders en pleegkind. Het contact vind plaats in de vorm van huisbezoeken en telefoongesprekken.

Naar de uitgebreide beschrijving van de module >> 

Bron: nji.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER