Opvoeden is al een hele klus en dit geldt des te meer wanneer een ouder functioneert op licht verstandelijk beperkt niveau. Zij hebben, net als andere ouders, wensen, dromen, verwachtingen voor hun kinderen. Vaak worden deze gezinnen ondersteund in de wijk waar zij wonen of soms binnen een 24 uurs locatie. De regie van ouders overnemen is verleidelijk, maar meestal niet het beste voor het gezin.

Barbara Stremmelaar en Esther Bunte-van Schilt

De meeste ouders willen het beste voor hun kind en voorkomen dat het in de opvoeding misloopt. Niettemin maakt iedere ouder fouten en ontstaan er problemen. Opvoeder zijn maakt naast het eindverantwoordelijk zijn voor je kind ook kwetsbaar.  Voor ouders die functioneren op licht verstandelijk beperkt (lvb) niveau ligt dat nog net wat ingewikkelder. Ook zij blijven als ouder eindverantwoordelijk totdat hun kind zich min of meer zelfstandig kan redden¹. Dit laatste klinkt vanzelfsprekend, maar voor lvb-ouders is dat vaak niet het geval. Vanwege hun kwetsbaarheid binnen de samenleving wordt de ouderlijke regie vaak overgenomen door professionals. Wanneer er sprake is van onveiligheid is dit ook nodig. Maar in een derde van de gezinnen verloopt de opvoeding goed genoeg.

Bijkomende problematiek

Een lichte verstandelijke beperking wordt meestal vastgesteld op basis van een intelligentieonderzoek. Daarnaast wordt er ook altijd gekeken naar hoe iemand zich aanpast aan de eisen en verwachtingen binnen de samenleving. Men spreekt van een lichte verstandelijke beperking als er sprake is van een IQ-score tussen 50 en 85 én van beperkt sociaal aanpassingsvermogen in combinatie met bijkomende problematiek zoals leerproblemen, een psychiatrische stoornis, medisch-organische (lichamelijke) problemen en/of problemen in het gezin en sociale omstandigheden². Regelmatig spelen in een lvb-gezin ook financiële en psychische problemen³.

Lees verder >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER