stress

Moeders van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of verstandelijke beperking (VB) hebben hogere stressniveaus en andere psychische problemen, zoals depressie of angst, dan moeders van zich normaal ontwikkelende tieners. Een optimistische kijk op het leven kan echter als buffer dienen tegen deze ouderlijke stress.

Dat blijkt uit  onderzoek aan de Universiteit van Californie, gepubliceerd in Journal of Autism and Developmental Disorders. Het onderzoek toont aan dat de stressniveaus het hoogst waren bij moeders van tieners die naast ASS of VB ook tekenen van disruptieve gedragsstoornissen vertonen. Hebben de moeders echter een optimistische kijk op het leven, dan ervaren zij minder negatieve effecten.

Dr. Jan Blacher, autisme-expert en hoogleraar in de Graduate School of Education aan de Universiteit van Californië, Riverside (UCR), en haar onderzoekscollega Dr. Bruce L. Baker van de University of California, Los Angeles ( UCLA), onderzochten 160 jonge tieners (leeftijd 13) en hun gezinnen. Een totaal van 84 van de deelnemers werd geclassificeerd als hebbende een afwijkende ontwikkeling.

Hogere scores

De eerste moeder- en tienertests vonden plaats tijdens persoonlijke bezoeken. Later vroegen de onderzoekers de moeders om afzonderlijke vragenlijsten in te vullen om de problemen met het gedrag van hun kinderen en het welzijn van de ouders te meten. “ASS-groepsmoeders scoren het hoogst op elk van de twee distress-indicatoren”, aldus de onderzoekers. De stress- en mentale gezondheidssymptomen van moeders van kinderen met ASS verschilden overigens niet significant van die van moeders uit de VB-groep. De niveaus van opvoedingsgerelateerde stress en andere psychologische symptomen van moeders worden vergroot door de aanwezigheid van een of meer gedragsstoornissen op klinisch niveau. Eerder onderzoek suggereerde al dat het stressniveau van ouders van kinderen met ASS overeenkomt met die van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

“De meest voorkomende disruptieve gedragsstoornis is ADHD, maar kinderen met autisme kunnen ook tekenen van oppositionele opstandige stoornis, depressie en angst vertonen,” zei Blacher. “Het meest verstorend voor ouders zijn die aandoeningen die we omschrijven als externaliserend en gedrag met zich meebrengen zoals het niet volgen van regels, slaan, schreeuwen, ruzie maken, uithalen en dingen breken.”

Buffer

Toch benadrukken de onderzoekers dat ouders die met dit soort uitdagingen worden geconfronteerd, zich niet hoeven neer te leggen bij een leven met overweldigende stress. Moeders die de meeste veerkracht vertoonden hadden één ding gemeen: een optimistische kijk op het leven. Met behulp van de Life Orientation Test, die het optimisme of pessimisme van individuen meet, ontdekten de onderzoekers dat moeders die optimistischer van aard waren, minder negatieve effecten ondervonden in verband met het opvoeden van een kind met ASS of VB en comorbide gedragsstoornissen. In die gevallen werd een positievere kijk op het leven een buffer tegen opvoedingsgerelateerde stressoren. Blacher: “Een moeder met een hoog niveau van optimisme lijkt dus in staat om stress beter te weerstaan ​​en lijkt mentaal beter voorbereid op de uitdagingen.”

Optimism May Buffer Against Stress of Parenting Autistic Kids

Vertaling: Ouders Centraal

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER