Wiegendood voorkomen

Het foute lot uit de loterij. Zo noemt Nienke Westerhof de nachtmerrie die zij en haar man in 2013 doormaakten. Hun 8 weken oude dochtertje Anne werd na een middagslaapje niet meer wakker. “Je kunt wiegendood niet voorkomen, maar de kans erop wel beperken.”

“Als wij Anne niet in de warme woonkamer hadden laten slapen en niet op de buik hadden neergelegd, was ze er nu nog geweest”, vertelt  Stichting Opvoeden.nl en Nienke vragen samen aandacht voor de adviezen over veilig slapen.

‘Er is maar één fout moment nodig’

Van alle landen in Europa komt wiegendood in Nederland het minst voor, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2016 waren er 19 gevallen van ‘Sudden Infant Death Syndrome’. In 2015 was dat 7. Het blijft belangrijk dat de betrouwbare informatie over veilig slapen bij ouders terechtkomt. Nienke: ,,Ik hoor zo vaak dat andere ouders zeggen: ‘mijn kinderen waren buikslapers en dat is altijd goed gegaan.’ Maar dan geef ik als reactie: je kunt jaren zonder gordels om rijden in de auto, maar er is maar één fout moment nodig en dan ben je weg. Ik wil jonge of aanstaande ouders meegeven dat ze de adviezen over veilig slapen serieus moeten nemen. Ik wil niet dat andere ouders door dezelfde hel gaan die ik en mijn man hebben moeten doorstaan.”

Afname wiegendood in relatie tot adviezen aan ouders

We zien een verbinding tussen de adviezen over veilig slapen en wiegendood. In de jaren tachtig werd het advies van buikligging bij baby’s geschrapt. Daarna volgde een sterke daling (zie afbeelding).

Later leken meerdere adviezen voor een afname van wiegendood te zorgen, zoals de voorkeur voor rugligging in plaats van zijligging. Ook na een van de meest recente adviezen, niet samen slapen, is een daling te zien. Nienke kende de adviezen over veilig slapen, maar was daar weinig mee bezig. “Wij hadden met de verpleegkundige besproken dat Anne gewoon op de buik kon slapen omdat ze een echte buikslaper was. Ik heb de verpleegkundige nooit wat verweten dat ze dit heeft gezegd. Ik heb dit advies zelf opgevolgd. Nu denk ik dat we toch naar een andere oplossing hadden moeten kijken. Onze zoon hebben we juist op zijn zij laten slapen, ook al was hij een buikslaper. Dit hebben we met een kinderarts besproken.” Volgens Nienke spelen professionals een belangrijke rol in de advisering naar ouders toe. ,,Consultatiebureaus, gastouders en kinderdagverblijven moeten meer aandacht aan veilig slapen besteden.” De informatie over veilig slapen op Opvoeden.nl helpt daarbij.

Combineer een slaapzak niet met een dekbed

Met de koude dagen in aantocht zijn sommige ouders geneigd om hun baby warm in te pakken in een pyjama, slaapzak en soms zelfs een dekbed erbij. Samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en VeiligheidNL zorgen we ervoor dat ouders op Opvoeden.nl lezen dat zij een slaapzak nooit met een dekbed moeten combineren. Een dunne slaapzak mag eventueel wel gecombineerd worden met een laken en een deken. Het bed kun je dan het beste kort en stevig opmaken, zodat de voeten van de baby bijna tegen de onderkant van het bed liggen. Nienke is bij haar zoontje Wout extra alert op veilig slapen. Een dezer dagen wordt haar derde kindje geboren.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER