Bij verreweg de meeste buggy’s en kinderwagens is de kijkrichting van het kind van de moeder af. Andersom is beter voor de ontwikkeling: kinderen die naar de moeder kijken, blijken twee maal zoveel te lachen als kinderen die in de rijrichting kijken. Ook slapen zij veel vaker in de buggy, een teken van afwezigheid van stress.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Dundee waarover Trouw bericht. Ouders blijken twee maal zo veel te praten tegen baby’s die hen aankijken als tegen baby’s met wie ze geen oogcontact hebben. De taalontwikkeling gaat makkelijker als moeder en kind naar elkaar kijken en zij met hem ‘in gesprek’ gaat. Ook op het vlak van veiligheid en vertrouwen is naar moeder toe kijken de betere optie.

Met het gezicht van moeder af zal een kind veel dingen op zich af zien komen die het nog niet kent en waar het van schrikt, terwijl het dan niet snel ter geruststelling oogcontact met moeder kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het langsrazende verkeer als moeder aan de stoeprand wacht tot ze kan oversteken. Waarschijnlijk leidt een ruimer aanbod aan buggy’s met een kijkrichting naar de ouder toe ook tot minder aandacht voor het mobieltje en meer voor de baby.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER