Het project Cuddle & Care wil de negatieve gevolgen van armoede op de relatie ouder-kind op de langere termijn voorkomen. Dit gebeurt door het geven van advies in lokale ouder-kindcafés in combinatie met het aanreiken van een gratis draagdoek door een draagdoekconsulent.

Financiële problemen kunnen de hechting tussen ouder en kind belemmeren. Dit is een potentiële bron voor zwaardere problemen op latere leeftijd. Ouders die voortdurend te weinig inkomen en veel schulden hebben, lijden onder stress, voelen zich psychisch steeds minder goed en worden onzeker over hun rol als opvoeder. Dat risico is vooral groot bij alleenstaande ouders die vaak weinig steun van hun omgeving hebben. Voor deze kinderen is er een groot risico op onveilige gehechtheid.

Geïntegreerde aanpak

Het project Cuddle & Care zet in op een geïntegreerde aanpak. Dit gebeurt in een peersupportgroep, met als doel het bevorderen van  een gezonde ontwikkeling van deze kinderen. Elementen zijn:

  • Het aanbieden van een ‘voorzieningencheck’ (= een check of een ouder aanspraak kan maken op bepaalde financiële voorzieningen)
  • Het bieden van ondersteuning bij het doen van de administratie en belastingaangifte
  • Gesprek over en oefenen met sensitief ouderschap
  • Het uitreiken van een draagdoek of draagzak aan ouders met een baby of zwangeren en het geven van een workshop en follow-up advies over het gebruik ervan door een gecertificeerd draagdoekconsulent
  • Aandacht voor gezonde voeding door samen te eten en te koken

Filmpjes

Een filmpje legt de kern van Cuddle & Care uit. Twee andere filmpjes geven inzicht wat het project voor Lisa, jonge moeder van twee kinderen, betekent betekent:

Cuddle &Care | Ervaringsverhaal | Knopen draagdoek |

Donateurs gezocht

De opzet slaat enorm aan, zo blijkt uit de eerste ervaringen in de gemeenten Zwolle, Deventer en Hardenberg. Om het concept voort te zette en uit te breiden, is men op zoek naar donateurs. Wilt u bijdragen aan dit project? Maak dan een donatie over op rekeningnr. NL81 RABO 0174 3474 64 t.a.v. Impluz o.v.v. ‘Draagdoeken’.

Meer weten?

Er is een projectwebsite, klik hier.

Bron: vakbladvroeg.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER