Een baby komt vaak letterlijk tussen ouders in te staan. Meer dan de helft van de stellen beleeft na de komst van hun kind een relatiecrisis, maar daar is weinig aandacht voor. Een online cursus biedt nieuwe ouders ondersteuning.

De eerste drie jaar na de geboorte van het kind komt er een daling in relationship satisfaction. De meeste mensen verwaarlozen hun relatie een beetje. Niet zo gek ook, want je hebt er weinig tijd voor met zo’n kleintje. De boosdoener is vaak de ‘samenwerking in de opvoeding’: de co-parenting of co-ouderschap, de mate waarin ouders ervaren dat ze samenwerken of elkaar tegenwerken. Belangrijke vragen hierbij zijn: voelen partners dat ze het ouderschap delen? Of heb je het idee dat je partner je niet serieus neemt of zelfs tegengewerkt in de opvoeding? Heb je het idee dat je partner jouw gezag ondermijnt? Hoe is de verzorging van het kind verdeeld?

Relatietips
De nu ontwikkelde online training voor jonge en aanstaande ouders is gericht op een betere samenwerking in de opvoeding. De cursus benoemt vijf relatietips:

 1. Zorg dat beide partners metéén in de primaire zorgrol zitten
  Veelgemaakte vergissing: de vader of partner werkt na de bevalling door tot de kraamzorg weg is. Dat levert meteen een achterstand op die moeilijk is in te halen. Zorg liever dat jullie allebei tegelijk van de kraamhulp alles leren. En vergis je niet: er zijn boodschappen, klusjes en regeldingen genoeg om te doen die eerste week.
 1. Geef elkaar de ruimte om te wennen aan de ouderrol
  Het duurt over het algemeen tot wel 18 maanden na de geboorte totdat ouders zich echt lekker voelen in de ouderrol, praktisch én psychologisch. Bedenk: waar een kind wordt geboren, wordt ook een ouder geboren. Dus we zullen allemaal veel fouten maken. Dat moet mogen. Geef de elkaar de ruimte om zonder (te veel) commentaar de baby bijvoorbeeld aan te kleden.
 1. Neem de tijd om elkaar te leren kennen in de ouderrol
  De ouderrelatie is een andere relatie dan de partnerrelatie. Je moet elkaar opnieuw leren kennen in deze nieuwe relatie. Je partner zal ongetwijfeld verschillen van hoe hij/zij de verzorging aanpakt. Blijf communiceren over die verschillen.
 1. Blijf communiceren over wat je lastig vindt
  Net zoals je een huis moet opruimen en onderhouden, moet je ook een relatie opruimen en onderhouden. Zorg dat als je iets dwarszit met je partner, je hierover praat. Luister naar de andere kant van het verhaal.
 1. Als je partner er even doorheen zit, zorg dan dat je hem/haar ontvangt
  Geef niet meteen tips. Luister even naar wat hij/zij allemaal heeft te zeggen. Laat hem/haar even stoom afblazen. Kom pas een dag later met kritiek als je het er echt niet mee eens bent.

Meer weten?
VU Magazine publiceerde online een uitgebreid interview met Maarten Van de Linde ontwikkelde die de online cursus samen met klinisch psycholoog Heleen Riper van de VU ontwikkelde. De cursus is te vinden op PinkCloud en wordt toegelicht in een trailer.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

3 REACTIES

 1. Wat een mooi initiatief! Ik haal tot nu toe altijd veel inspiratie uit het tijdschrift Ouderschapskennis. Ik hoop dat jullie daar nauw mee (gaan) samenwerken. Zijn daar plannen toe ?

 2. Dank voor het compliment. We hebben inderdaad al contact gelegd met zowel de hoofdredacteur als de uitgever van het tijdschrift Ouderschapskennis en willen graag verkennen hoe we elkaar kunnen versterken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER