gezin gelukkig cs

Niet iedereen kan, wil en hoeft ‘gemiddeld’ kan te zijn. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen willen aantonen dat ieder kind, iedere jongere en iedere ouder anders is. Zij proberen met een grote online studie de verschillen in psychische gezondheid van Nederlandse kinderen beter te begrijpen, zónder hen in hokjes in te delen.

Kinderen worden vaak met elkaar vergeleken, bijvoorbeeld met groeicurves en lesprogramma’s. Ze worden allemaal langs dezelfde meetlat gelegd. Geen enkel kind ontwikkelt zich op dezelfde manier, maar toch blijven we kinderen vergelijken met een ‘gemiddeld’ kind. De Groningse onderzoekers gaan juist op zoek te gaan naar de verschillen. “Psychische gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van klachten” aldus onderzoekster Anne Margit Reitsema. “Het ene kind maakt zich bijvoorbeeld snel zorgen en ziet vaak beren op de weg, terwijl een ander kind een geboren optimist is. Maar dat eerste kind is door zijn pessimisme ook beter voorbereid als er wél iets misgaat. Zo heeft ieder kind unieke krachten en kwetsbaarheden.”

Evenwicht

Iedereen heeft dus krachten en kwetsbaarheden, maar hoe vinden kinderen en jongeren hierin een evenwicht? Wat maakt hen gelukkig, ondanks dat er soms problemen zijn? Anne Margit: “Deze vragen willen wij met ons onderzoek beantwoorden, maar dit zijn ook de vragen die ouders en kinderen zichzelf stellen. Om deze reden krijgen deelnemers aan het onderzoek inzicht in hun persoonlijke resultaten. Zo kun je als ouder bijvoorbeeld jouw manier van opvoeden vergelijken met die van andere Nederlandse ouders.”

Online onderzoek

Een voordeel van het onderzoek, zeker in tijden van corona, is dat het helemaal online plaatsvindt: “Dit betekent dat je kunt inloggen wanneer je wilt om vragenlijsten in te vullen, maar ook dat je helemaal anoniem bent.”

Nederlandse ouders, kinderen, en jongeren kunnen meedoen: ouders van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, en kinderen en jongeren van 8 jaar en ouder. Aanmelden kan via www.iederkindisanders.nl.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER