De Open Universiteit is een onderzoek gestart naar de factoren die een rol spelen bij het welzijn van mensen die voor het eerst ouder worden. De onderzoekers richten zich zowel op de zwangerschap als de periode na de geboorte van het eerste kind.

De overgang naar ouderschap kan erg stressvol zijn. Tegelijkertijd kan er ruimte ontstaan voor positieve veranderingen en groei. Om nieuwe ouders te kunnen ondersteunen in hun zwangerschap en prille ouderschap is het belangrijk om te leren hoe zij deze overgangsperiode ervaren. Veel onderzoek is met name gericht op problemen die kunnen ontstaan in deze periode, zoals psychische klachten. Het nieuwe onderzoek. De TRIPP-studie (Transition into Positive Parenthood) onderzoekt welke factoren een rol spelen bij het welzijn van mensen die voor het eerst ouder worden. Het onderzoeksteam onder de leiding van onderzoekers, Simone Verhagen en Annelie Beijer, richt zich hierbij zowel op de zwangerschap als de periode na de geboorte van het eerste kind. Zowel de moeder als de partner staan hierbij centraal.

besteedt juist vanuit een positief perspectief aandacht aan het welzijn van nieuwe ouders. Wat maakt nu dat zij een positief gevoel overhouden aan deze periode? Wat helpt daarbij en hoe kan deze kennis worden ingezet om anderen te helpen die deze transitie nog door gaan maken?

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om de transitieperiode naar het eerste ouderschap in kaart te brengen. Centraal staat de vraag welke factoren deze transitie positief kunnen beïnvloeden. De onderzoekers hopen met hun bevindingen deze groep te helpen om zich zo prettig en gelukkig mogelijk te voelen in hun eerste zwangerschap en eerste ouderschap. Daarbij is er ook oog voor het ondersteunen van degenen die deze groep begeleiden, zoals verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, kinderartsen.

Wat houdt deelname in?

Deelname bestaat ten eerste uit het invullen van een algemene lijst met je gegevens. Daarna krijgt men – afhankelijk van je zwangerschapsduur of de leeftijd van het kindje – maximaal vier keer een online vragenlijst.

Meer informatie en aanmelden

Ben jij of je partner in verwachting van jullie eerste kind, of ben je net voor het eerst ouder geworden? Dan zijn wij op zoek naar jou! Op deze website vind je meer informatie over het onderzoek. Ken je aanstaande of nieuwe ouders die mee willen doen? Dan kunnen zij zich via de website van de Open Universiteit aanmelden.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER