Een vluchteling die in Nederland een verblijfsvergunning asiel krijgt, heeft recht op gezinshereniging. Dit geldt ook voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Het betreft een complex proces. Pharos biedt via filmpjes en tips ondersteuning met aandacht voor wat begeleiders hierin kunnen betekenen.

Gezinshereniging is heel belangrijk voor welzijn, gezondheid en integratie. Weer samenzijn met gezinsleden helpt bij het opbouwen van het leven in het nieuwe land. Maar het kan ook ingewikkeld zijn en problemen opleveren. Er zijn drie fasen te onderscheiden : de wachttijd, de fase na hereniging en de afwijzing van de aanvraag.

Drieluik

Pharos sprak met professionals en gezinnen over de juiste begeleiding in de verschillende fasen en schreven daarover het drieluik ‘Gezinshereniging, wat als het niet eind goed, al goed is?’:

‘Mogen mijn moeder en broertje komen?’ – Over de wachttijd en afwijzing. Hierin komt Maria Verkade van SAMAH aan het woord.

‘Elk herenigd gezin verdient begeleiding op maat’ – Moulay Hajji en Saskia Sliedrecht delen hun ervaringen over het belang van goede begeleiding na hereniging.

‘Het eerste jaar was een achtbaan van emoties’ – Over de ervaringen van de Syrische Diana en haar zonen: het proces tot hereniging en het wennen aan elkaar daarna.

Wachttijd: handreiking en gesprekstool

Nadat de aanvraag is ingediend verkeren alle gezinsleden in grote onzekerheid. De wachttijd kan voor aanvragers hier zeer stressvol zijn. Ze weten niet of familie mag overkomen vanuit het vaak onveilige thuisland of andere opvangland.

GGD Gelderland-Zuid onderzocht hoe professionals gezinshereniging bespreken tijdens de wachttijd. Zij schreven een handreiking en ontwikkelden een gesprekstool voor professionals die je zowel voor als na hereniging kunt gebruiken.

Begeleiders en nieuwkomers vinden het vaak lastig om te begrijpen welke documenten nodig zijn en hoe die te verkrijgen zijn in de verschillende landen. Nidos geeft tips over de documenten uit Eritrea. Communicatie tussen nieuwkomers hier en familie in het thuisland kan soms ingewikkeld zijn. Nidos geeft daarom ook tips over waar je rekening mee kunt houden bij het contact tussen amv’s hier en hun familie in Eritrea.

Na gezinshereniging: rapport en video

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, komen we bij de fase na hereniging. Naast de grote vreugde en opluchting om weer samen te zijn, kan het lastig zijn om de draad weer op te pakken. Hierover schreef Pharos in het rapport Welzijn en gezondheid van gezinsherenigers en in het drieluik. In de video van Stalin en zijn zoon zie je hoe zij omgingen met de hereniging. Ook in het blog van Elize Smal lees je over waar een gezin mee te maken krijgt.

Een van de aanbevelingen uit het rapport is betere begeleiding van het gezin. Maar hoe ziet die begeleiding eruit? Waar kunnen professionals op letten? Hou hierbij rekening met de verschillende verwerkingsfasen waarin gezinsleden zich bevinden (artikel 2 van het drieluik). De gespreksleidraad van GGD Gelderland-Zuid is in deze fase ook bruikbaar voor professionals en vrijwilligers. Ook bieden we trainingen aan voor professionals en vrijwilligers over het begeleiden van vluchtelingengezinnen (ook op maat).

Bron: pharos.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER