Veel gezinnen met complexe problemen worden ondersteund door vrijwilligers. Hetzelfde geldt voor jongeren in de jeugdzorg. Deze steun door vrijwilligers, heeft een belangrijke meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek naar twee innovatieve programma’s van Humanitas: Humanitas Wel Thuis (begeleiding van gezinnen) en Humanitas Jeugdsupport (begeleiding van jongeren).

Humanitas heeft beide projecten in 2014 in het leven geroepen omdat de vereniging zich zorgen maakte over de hulp aan kwetsbare gezinnen en jongeren. Met Wel Thuis en Jeugdsupport draagt de vrijwilligersorganisatie bij aan een duurzame en betaalbare oplossing.

Wel Thuis
Het onderzoek toont aan dat door de hulp van de Wel Thuis-vrijwilliger er meer rust in de gezinnen ontstaat. Ook blijkt dat de situatie van het gezin op verschillende leefgebieden verbetert en ouders zelf meer initiatieven nemen. Door de ondersteuning van de vrijwilliger kan professionele hulp effectiever worden ingezet. Zo kon in een kwart van de gezinnen de professionele hulp eerder worden afgebouwd.

Jeugdsupport
Ook naar de effectiviteit van Jeugdsupport is onderzoek gedaan en bleek de hulp van de vrijwilligers een positieve invloed te hebben. De jongeren gaven aan het vooral belangrijk te vinden dat de vrijwilliger een maatje is, iemand die er voor hen is en hen begrijpt. Zo bleek de vrijwilliger een belangrijke rol als aanvulling op de professionele hulpverlener te kunnen spelen.

Toekomst
Beide programma’s zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Vanwege de positieve resultaten, heeft Humanitas besloten beide projecten ook in de toekomst voort te zetten. Wanneer de financiering beschikbaar is, worden Wel Thuis en Jeugdsupport in meer gemeenten gestart.

Bron: Humanitas

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER