Er zijn zeven nieuwe opvoedfilmpjes beschikbaar in de reeks met presentatrice Fiona. De filmpjes gaan over de eerste 1000 dagen, babysignalen, driftbuientaalontwikkelinggevoelens puberinternet en seks en risicovol buiten spelen. Aan de reeks werkten ouders, pubers en deskundigen van VeiligheidNL, Amsterdam UMC en Rutgers mee.

Het is de eerste keer dat ook pubers zelf aan het woord komen. In het filmpje over omgaan met gevoelens vertellen twee pubers welke gevoelens zij in de puberteit ervaren en hoe hun ouders daarmee omgaan. Deze pubers zijn ook jongerenadviseur in het project dat we met GGD Amsterdam doen.

Deskundige Zeina Bassa van VeiligheidNL

Met VeiligheidNL maakten we een filmpje over risicovol buiten spelen. Presentatrice Fiona laat zien waar je als ouder leuke speeluitdagingen voor je kind kunt vinden. Deskundige Zeina Bassa van VeiligheidNL vult deze tips aan. ,,Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen zich bezig hielden met activiteiten als in bomen klimmen, op geheime plekken spelen of het bouwen van hutten in de bosjes. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarvoor voor kinderen veel beperkter. De focus werd de afgelopen decennia steeds meer gelegd op veiligheid en bescherming. Angst dat een kind zich bezeert, maar bijvoorbeeld ook angst voor verkeer en sociale druk, heeft bij veel ouders geleid tot het over-beschermen van hun kinderen.” In het filmpje laten Fiona en Zeina zien waarom risicovol spelen juist leuk en goed voor je kind is.

Deskundige Ingvil de Haan van Rutgers

Het filmpje over internet en seks laat zien hoe je als ouder het gesprek met je kind kunt aangaan over bijvoorbeeld het versturen van seksueel getinte foto’s. Deskundige Ingvil de Haan van Rutgers komt in dit filmpje aan het woord. ,,Je hoort de laatste tijd veel over de risico’s van sexting, maar er gebeurt online veel meer waar ouders zich misschien niet altijd voldoende bewust van zijn. Pubers hebben veel online contacten, ook met onbekenden. En zien ongetwijfeld seksueel getinte beelden, via Instagram, Tiktok, Youtube of in porno. Vaak zijn dat sexy vrouwen en stoere mannen, met mooie lijven. Jongeren kunnen hierdoor een beeld krijgen van hoe zij zouden moeten zijn. Het is belangrijk dat ouders hierover met hun kind in gesprek gaan. Net zoals je offline met je kind praat over hoe je met elkaar omgaat en wat je ziet en tegenkomt.”

Deskundige Tessa Roseboom van Amsterdam UMC

Het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS zet onder meer in op het belang van de eerste 1000 dagen van een kind. Een van de nieuwe filmpjes gaat dan ook over deze eerste 1000 dagen. ,,De eerste 1000 dagen van elk mensenleven zijn cruciaal voor de kansen later in het leven. Daarom is het belangrijk dat mensen weten dat die periode belangrijk is, waarom hij zo belangrijk is en wat je kan doen om bij te dragen aan een goed verloop van die eerste 1000 dagen van het leven van elk mensenkind,” vertelt professor Tessa Roseboom van Amsterdam UMC en schrijver van “De eerste 1000 dagen”. ,,Het is een belangrijk onderwerp, en nog niet iedereen weet hoe hij/zij een bijdrage kan leveren aan het verbeteren dan kansen voor kinderen. Verloskundigen, kraamverzorgenden, JGZ en huisartsen, psychologen kunnen het filmpje aan (aanstaande) of kersverse ouders laten zien om ze erop te wijzen dat een goed begin belangrijk is, en dat ze dat niet alleen hoeven te doen. Dus liefst moeten alle aanstaande ouders dit filmpje zien al voordat het kind geboren wordt. Maar ook als het net geboren is, en alles nog onwennig is en nieuw. Ze kunnen het ook in de wachtkamer laten zien van het consultatiebureau.”

Waarom deze opvoedfilmpjes?

Opvoedinformatie Nederland biedt al jaren betrouwbare opvoedinformatie aan in tekstvorm. De behoefte aan informatie via beeldmateriaal werd onder ouders en professionals steeds groter. We zijn in deze trend meegegaan door een filmpjesproject op te zetten. Hier zijn inmiddels 43 opvoedfilmpjes uitgekomen en we blijven nieuwe filmpjes ontwikkelen. Zo zorgen we dat je als professional ouders op een gemakkelijke manier kunt informeren.

Wat kun jij met deze opvoedfilmpjes?

  • De filmpjes bieden eenduidige, betrouwbare opvoedadviezen, gevalideerd door wetenschap, praktijk en ouders zelf.
  • Je kunt de filmpjes voorafgaand, tijdens of na afloop van een consult aan een ouder laten zien of sturen. Zo blijft er tijdens het consult meer tijd over voor de specifieke vragen van ouders.
  • Vertoon de filmpjes in de wachtkamer. Door ondertiteling zijn ze goed te volgen.
  • Via YouTube deel je de filmpjes makkelijk via je nieuwsbrief, social media of website.

GGD Brabant-Zuidoost is een van de organisaties die de filmpjes op deze manier gebruikt. ,,We promoten de filmpjes actief via sociale media om deze in te zetten bij onze opvoedtaak. We verwijzen ernaar via onze website. Jgz-professionals gebruiken de filmpjes tijdens contactmomenten, individueel of in een groep. Op deze manier dragen we bij aan betrouwbare informatie voor ouders, die overal en altijd vindbaar en toegankelijk is. De inhoud is gemaakt voor en met de doelgroep. Het sluit aan bij de interesse van de ouder; via korte video’s beschikken zij snel over informatie.”

Interviews

Benieuwd wat andere professionals ervan vinden? Lees dan de interviews met Sophia Hoogendoorn (teammanager), Annemieke Korver (voormalig voorzitter vakgroep Jeugdverpleegkundigen) en Elise Klarenbeek (stafverpleegkundige).

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER