Vorig jaar gingen 22 jongerenadviseurs aan de slag om de informatie op Infovoorjou.nl en Jouwggd.nl te beoordelen en aan te vullen met eigen onderzoek. Daar zijn nieuwe teksten over onder andere perfectionisme, radicalisering en energiedrankjes uit voortgekomen. Paulien Kreutzer bracht de jongeren bij elkaar en begeleidt van begin af aan de online vergaderingen. We blikken met haar terug op het werk dat zij tot nu toe hebben verzet.

Waarom pest iemand een ander? Hoe ga je om met iemand die een handicap heeft? Dit zijn voorbeelden van de onderwerpen die de jongeren het afgelopen jaar belangrijk vonden om te onderzoeken. “In het begin gaven de jongeren aan het lastig te vinden bepaalde onderwerpen met vrienden en klasgenoten te bespreken. Als jongerenadviseur hebben ze geleerd om over die drempel te stappen. Ze kwamen zo meer te weten over andere jongeren in hun omgeving. Het is mooi om te zien dat ze dat geleerd hebben”, vertelt Paulien. De jongeren vroegen minstens zes leeftijdsgenoten naar hun mening en vragen. De reacties verzamelden zij in een onderzoeksdocument. De redactie van de Stichting Opvoeden.nl en verschillende deskundigen vertaalden deze feedback naar betrouwbare informatie. Na akkoord van de jongeren, werden de teksten op Infovoorjou.nl en Jouwggd.nl geplaatst.

Onderzoek over radicalisering

Een van de nieuwe teksten is Radicalisering. Het nieuws bestond in 2016 voor een deel uit terroristische aanslagen, bijvoorbeeld op de luchthaven van Brussel en de straten van Nice en Berlijn. Drie jongeren kozen er daarom voor om onderzoek te doen naar radicalisering en extremisme. Een van de jongeren deed dat vanuit haar geloof in de islam. Waarom radicaliseren mensen en hoe ga je daarmee om? ,,Mooi dat dit onderwerp vanuit drie verschillende perspectieven onderzocht is. Ze hebben ieder een andere vriendenkring, waardoor je verschillende antwoorden krijgt.” Het onderzoek naar radicalisering was voor de drie jongeren erg leerzaam. Een van hen geeft aan: ,,Ik ben meer open over lastige onderwerpen richting anderen. Ik merkte tijdens het onderzoek naar radicalisering dat het heel erg goed is om er met elkaar over te praten, juist als je er een beetje bang voor bent. Dat doen we te weinig.”

Mening vertaald naar teksten

De jongerenadviseurs variëren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar en komen uit het hele land. Paulien: “De jongeren zijn maatschappelijk betrokken. Hun enthousiasme is bewonderingswaardig; ze krijgen een kleine bijdrage en verdienen lang niet zoveel als in een supermarkt. Toch nemen ze er de tijd en moeite voor, ook al moeten ze naar school, examens doen en sporten.” Ze volgden bovendien twee workshops om onderzoek te leren doen.

Paulien werkt ruim 12 jaar met jongeren en kent de doelgroep inmiddels als geen ander. “Jongeren vinden het belangrijk dat er iets met hun mening gedaan wordt. Het gebeurt vaak dat ze ergens reactie op geven en het daarbij blijft. In dit project kunnen we heel concreet laten zien dat hun mening vertaald is naar nieuwe teksten. Daar helpen zij andere jongeren mee. Dat waarderen ze enorm.”

Meer weten?

Binnenkort verschijnen nog meer teksten voor en door jongeren. De jongereninformatie kan door gemeenten of andere organisaties zoals onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties worden gebruikt. Neem contact op met ons of lees meer over hoe je onze informatie kunt gebruiken. Bekijk alvast de nieuwe teksten op de website van Stichting Opvoeden.nl.

De nieuwe teksten zijn:
Energiedrankjes
Faalangst
Gewicht bij meisjes
Grenzen stellen
Jezelf zijn
Mijn ouders accepteren mijn relatie niet
Na de scheiding
Onzeker door media
Perfectionisme
Pesters
Positieve kanten van social media
Radicalisering
Vrienden behouden
Vrienden na je eindexamen

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER