Bijna een derde van de gescheiden ouders is na verloop van tijd ontevreden. Zo kan de ex-partner niet meewerken. Of er blijft ruzie bestaan over geld en kinderen, ondanks goede afspraken. Vooral de individuele verwerking van de scheiding verdient meer aandacht.

Uit onderzoek van de vFas blijkt dat oude patronen blijven bestaan. 67,5 Procent van de scheidende ouders is bang voor de gevolgen van de scheiding voor de kinderen. Volgens een onderzoek naar omgangsrecht in Nederland door Angèle Steentjes is dat: ‘gewoon contact met beide ouders’.

Slecht contact met ouders

Een slechte omgang tussen ouders veroorzaakt bij kinderen een loyaliteitsconflict. Kinderen gaan deze zeer verwarrende emotie uit de weg door voor één van de ouders te kiezen. Als ouders elkaar niet loslaten, laten kinderen hun ouders los. Het merendeel van de scheidingskinderen heeft op volwassen leeftijd slecht contact met beide ouders. 25 procent van de scheidingskinderen verliest zelfs het volledige contact met een van de ouders (Kalmijn, 2018).

Tijd voor een nieuwe koers

Individuele begeleiding van ouders is noodzakelijk. Scheidingsadvocaten en mediators menen dat je als begeleider je onpartijdigheid verliest wanneer je individueel hulpverleent. Maar wanneer je voor ogen houdt dat kinderen bij beide ouders willen opgroeien, dan is het niet moeilijk je onpartijdigheid te behouden.

Individuele begeleiding

Zonder individuele begeleiding laten we de ouders in de steek en daarmee hun kinderen. Ouders verdrinken in alle pijn, verdriet en teleurstelling. De kracht van goede scheidingsbegeleiding zit in deze individuele begeleidingstrajecten. Transformeren van partners naar collega’s in ouderschap vraagt om andere communicatie en andere omgangsvormen, zeker wanneer een van de ouders een persoonlijkheidsstoornis lijkt te hebben. Deze transformatie is te vergelijken met die van rups naar vlinder. Je ene leven houdt op te bestaan en het andere begint en kan weer schitteren.

Bron: anp.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER