Wanneer iemand sombere gevoelens heeft, merken andere gezinsleden dat ook. Soms helpt men elkaar dan, maar men kan elkaar ook uit de weg gaan. Voor een onderzoek naar de veerkracht  in gezinnen worden moeders en kinderen gezocht.

Het wetenschappelijke onderzoek gaat over veerkracht, met name de manier waarop een gezin met alledaagse situaties omgaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en staat onder leiding van drs. Anouschka van Eijk-Heitlager. “We willen beter begrijpen waar gezinnen kracht en steun uit halen in soms moeilijke situaties”, legt zij uit. “De kennis uit het onderzoek wordt gebruikt om behandeling en ondersteuning aan ouder(s) en kinderen te verbeteren.”

Het onderzoeksteam is op zoek naar moeders die sombere gevoelens of depressieve klachten ervaren en die één of meerdere kinderen hebben tussen de 7 en de 12 jaar. Thuis worden twee korte video-opnamen gemaakt van een moment waarop de moeder met haar kinderen te zien is. De ene opname kan bijvoorbeeld tijdens het eten worden gemaakt of op een ander moment van de dag. Voor de andere opname wordt een gesprekje van 15 minuten tussen de moeder en één van haar kinderen gefilmd. Ook vindt er een individueel gesprek met moeder en met één kind uit het gezin plaats over hoe het gezin omgaat met alledaagse uitdagingen.

Door deelname dragen de moeders en kinderen bij aan de verbetering van behandelingen in de toekomst, gericht op persoonlijk herstel en veerkracht.

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek en de contactgegevens van drs. Anouschka van Eijk-Heitlager.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER