Migrantengezinnen maken weinig gebruik van opvoedhulp. Vooral Marokkaanse en Antilliaanse gezinnen, worden niet goed bereikt met preventieve hulp. Een nieuwe interventie maakt maatwerk mogelijk.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Krista van Mourik aan het Leids Universitair Medisch Centrum naar laagdrempelige ondersteuning voor gezinnen met kinderen tussen de 2 en 12 jaar.

Veiligheid en vertrouwen
Het onderzoek vond plaats binnen de Academische Werkplaats Samen voor de Jeugd in de regio Noordelijk Zuid-Holland. In een interview met Mediator laat zij weten dat het belangrijk is veiligheid en vertrouwen te bieden. “Er is wantrouwen, want ouders horen dat bij andere gezinnen met zware problematiek kinderen uit huis zijn geplaatst. Opvoeden is zeer privé, er is veel schaamte. Tegelijk hebben ouders met opvoedvragen juist behoefte aan verhalen en ervaringen van andere gezinnen. Velen voelen zich geïsoleerd. Door met andere ouders tijdens workshops over opvoedzorgen te praten, wordt het een normaal onderwerp.”

Opties
Uit haar analyse blijkt dat aanbieders van opvoedhulp op twee manieren rekening kunnen houden met behoeften van migrantenouders. Ze kunnen letten op de vorm: de plaatjes en taal die je in brochures en werkboeken gebruikt. Daarnaast kan de inhoud van de hulp worden aangepast. “Dat laatste had meer effect op het concrete opvoedgedrag van ouders”, aldus de onderzoekster.

Module
Op basis van de onderzoeksbevindingen is, in samenwerking met de Universiteit van Queensland (Australië), een module ontwikkeld voor het opvoedprogramma Triple P: ‘coping: omgaan met stress en negatieve emoties’. Dit is een veelgebruikte groepscursus over opvoeden. Daarnaast is een bestaande opvoedcursus cultureel aangepast voor migrantengezinnen en gezinnen met een lage sociaaleconomische positie. De aangepaste cursus is in een pilotstudie aangeboden aan drie groepen ouders. “Uiteindelijk hadden we heel diverse groepen, met ouders van Nederlandse, Marokkaanse en Antilliaanse afkomst, maar ook ouders uit Syrië en Mexico. Ouders vonden het waardevol om stil te staan bij de invloed van stress en emoties bij het opvoeden. Zo waren er ouders die vertelden over hun heimwee naar familie in hun land van herkomst. Zij gingen samen nadenken over oplossingen.”

Meerwaarde
Met de ontwikkelde interventie is maatwerk mogelijk. Een van de belangrijkste punten is volgens Van Mourik goed  luisteren naar de doelgroep. “Sta open voor hun problemen en behoefte, en pas je interventie erop aan.” De aanpak is volgens haar ook bruikbaar voor andere groepen, zoals voor vluchtelingengezinnen met opvoedingsvragen.

Parent Training Programs for Ethnic Minorities: a Meta-analysis of Adaptations and Effect

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER