Meer dan 40 procent van de moderne ouders stelt weinig of inconsistente regels aan hun kinderen. Ook voeden ze met weinig of inconsequente regels op. Dat staat in schril contract met de vorige generatie, toen meer dan twee derde van de ouders beweerde dat hun eigen ouders strenge en duidelijke regels hanteerden toen zij opgroeiden.

Klinkt “in mijnen tijd was het niet waar geweest” bekend in de oren? Recent onderzoek toont aan dat die stelling helemaal niet uit de lucht gegrepen is. Uit een internationale bevraging blijkt namelijk dat de moderne Nederlandse ouder de meest toegeeflijke is in de geschiedenis.

Pedagogische tik

Een kind opvoeden is wellicht één van de moeilijkste banen die er bestaat. Niet alleen moet je tot een akkoord komen met je partner, ook je vrienden en familie staan klaar met raad en daad. Of je daar nu om gevraagd hebt of niet. Waar we vandaag veel lezen over natuurlijk ouderschap en mild opvoeden, heerste vroeger de zogenaamde pedagogische tik. Maar voeden we onze kinderen tegenwoordig ook echt minder streng op? Onderzoeksbureau Concensus ondervroeg meer dan 3.550 ouders in 5 verschillende Europese landen, waaronder Nederland, op vraag van Lars Andersen, CEO bij My Nametags.

Soepel met regels

Die bevraging leverde duidelijke resultaten op. Zo geeft de helft (52%) van de huidige Nederlandse ouders aan dat ze hun kinderen meer ontspannen opvoeden, met weinig of zelfs inconsequente regels. Dit staat in schril contrast met de vorige generatie, toen bijna zeven op de tien (78%) van de ouders beweerde dat hun eigen ouders strenge en duidelijke regels hanteerden toen zij opgroeiden. Iets wat we ook in het dagelijks leven zien terugkomen. De helft (52%) van de moderne ouders is soepeler over wat hun kinderen eten en drinken dan hun eigen ouders waren. Daarenboven verwacht meer dan een derde (37%) niet dat hun kinderen helpen met huishoudelijke taken.

Quality time

In plaats van op regels en discipline, ligt de focus van ouders op emotionele ondersteuning en meer quality time met de kinderen. Maar liefst 66% van deze generatie ouders zegt dat ze meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan hun ouders vroeger met hen. Daarbij vinden ze het bovendien belangrijk om meer liefde en genegenheid te tonen en staan er ook meer gezinsactiviteiten op de planning. En hoewel dit in andere landen voor extra schuldgevoelens zorgt, staan de Nederlandse ouders hier rustiger tegenover. Van de huidige mama’s en papa’s geeft 42% aan dat ze meer druk voelen om hun kinderen beter op te voeden dan hun ouders. Dat is veel, maar toch beduidend minder dan in andere landen. Bij onze Belgische buren ervaart de helft die druk en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 6 op de 10 ouders.

Praktische ondersteuning

Dat betekent echter niet dat vorige generaties helemaal geen tijd met hun kinderen doorbrachten. Enkel de invulling en de aard van de gezamenlijke activiteiten verschilt sterk. Zo vond men het vroeger vooral belangrijk om kinderen praktisch te ondersteunen, door bijvoorbeeld te focussen op het strikken van de schoenveters, hen leren fietsen tot zelfs het herstellen van beschadigde kledij. Moderne ouders kiezen eerder voor knutselactiviteiten of fantasiespelletjes spelen. Als gevolg daarvan hebben drie op de vijf (60%) het gevoel dat hun kinderen opener en eerlijker tegen hen kunnen zijn dan zij tegen hun eigen ouders zouden kunnen zijn.

Generatieconflict

Iedere generatie heeft zo zijn eigen kenmerken. En hoewel daar binnenshuis misschien wel eens over gediscussieerd kan worden, zijn het uiteindelijk de ouders van het kind dat bepalen wat en hoe ze hun kroost willen opvoeden. Toch zorgt het generatieconflict soms voor moeilijkheden in de band tussen ouders en grootouders. Zo gaf een derde (31%) van de ondervraagden aan dat ze zich ongemakkelijk voelen wanneer hun eigen ouders voor hun kinderen moeten zorgen.

Bron: Persbericht My Nametags

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER