Wat werkt bij partnerschap met ouders? Die vraag stond centraal in onderzoek van het NJi. Hieruit blijkt dat de sociaal-economische status weliswaar een belangrijke rol speelt, maar vooral een mix van factoren moet worden toegepast om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van ouders.

Partnerschap met ouders is in het gehele jeugddomein van belang. De effectiviteit van de opvang, het onderwijs en de jeugdhulp vergroot wanneer er sprake is van een goede samenwerking tussen ouders en de professional(s).

Kenmerken

Er zijn verschillende kenmerken van ouders die van invloed zijn op de mate van samenwerking met professionals. Eén van de belangrijkste kenmerken die in onderzoek naar voren komt is de sociaal economische status (SES) van ouders. Naast kenmerken van ouders zijn ook kenmerken van de (onderwijs)organisatie en van de professionals van invloed op de betrokkenheid van ouders. Denk bijvoorbeeld aan de cultuur van de organisatie.

Werkzame elementen

Er is niet één afzonderlijk element dat maakt dat de samenwerking met ouders succesvol verloopt. Het is een mix van factoren die moet worden toegepast om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van ouders. De belangrijkste werkzame elementen die uit onderzoek naar voren komen zijn het uitspreken van de verwachtingen en dat professionals en het gezin elkaar goed leren kennen.

Partnerschap betekent het respecteren van elkaars krachten, problemen en behoeften. De wens tot partnerschap moet wederzijds zijn. De eerste stap in de samenwerking is dan ook elkaar leren kennen: wat zijn de krachten, wensen en de zorgen?

Verder lezen

Meer informatie over werkzame principes van partnerschap met ouders? Ga dan naar:

Wat werkt bij partnerschap met ouders? >>

Bron: nji.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER