Kansrijke start

Psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden beïnvloeden de start van een kind veelal negatief. Minister Hugo de Jonge (VWS) trekt zich dit aan en komt nog voor de zomer met een landelijk actieprogramma.

“Alle kinderen verdienen een kansrijke start”, aldus minister De Jonge. “De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling, bepalend voor de kansen in het latere leven. De kans op een goede start krijg je maar een keer. Het is onze opdracht die kans zo groot mogelijk te maken.”

Kansrijke start

Samen met gemeenten en partijen uit onder meer de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg wil de minister een landelijk programma neerzetten, getiteld ‘Kansrijke Start’. Het programma zal zich onder andere richten op het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg. Ook het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders zal een belangrijk aandachtspunt zijn.

Healthy Pregnancy 4All

Diverse gemeenten maken momenteel overigens al kennis met het door VWS gefinancierde programma Healthy Pregnancy 4All van Erasmus MC. In het kader van dit programma wordt gewerkt aan een samenhangende aanpak rondom de geboorte. Onlangs is een start gemaakt met de verspreiding van de resultaten en kennis uit het programma Healthy Pregnancy 4All naar 165 gemeenten. De minister trekt daar 1,5 miljoen euro voor uit.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER