Kinderen en adolescenten met een chronische medische aandoening lopen een verhoogd risico om depressief te worden. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van een angst- of posttraumatische stressstoornis. Vaak hebben hun ouders last van stress. Mindfulness of acceptatie-interventies kunnen deze ouders helpen.

Chronische medische aandoeningen komen steeds meer voor onder kinderen en adolescenten. Hun ouders lopen ook een verhoogd risico op psychische aandoeningen, omdat zij veel moeilijkheden ervaren bij de begeleiding van hun kind. En dit kan het functioneren van het kind weer negatief beïnvloeden. Hun ouders geven aan dat zij om allerlei redenen last hebben van stress, bijvoorbeeld vanwege de hoge zorgkosten, de vele medische afspraken, het begeleiden van de complexe en veeleisende behandelingen en de vaak langdurige ziekenhuisopnames van hun kind.

Aanpak onderzoek

In een systematische review, gepubliceerd in JACM,  is onderzocht in hoeverre mindfulness of acceptatie-interventies deze ouders kunnen helpen. Hiervoor hebben de onderzoekers gezocht naar relevante studies in diverse databases, waaronder EMBASE, MEDLINE, PsycINFO, EBM Reviews Databases en Cochrane Database. In totaal werden achttien studies verzameld met 793 ouders die aan de criteria voldeden.

Mindfullness helpt

De belangrijkste uitkomst van de review is dat bijna alle veertien studies statistisch significante gunstige uitkomsten lieten zien na de mindfulness- en acceptatie-interventies. De psychologische flexibiliteit van de ouders nam toe na de therapieën, evenals het gevoel van aanvaarding en de mindfulness-vaardigheden. De onderzoekers plaatsen de kanttekeningen dat de review slechts een klein aantal studies betrof en dat niet-Engelstalige studies buiten beschouwing zijn gelaten.

Mindfulness and Acceptance Interventions for Parents of Children and Adolescents Diagnosed with Chronic Medical Conditions: A Systematic Review

Bron: vnig.nl

Zie ook:

Boek: Handboek Mindful Ouderschap

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER