Jongeren drinken alcohol

De grootste groep ouders van 16- en 17-jarige kinderen (56%) staat het toe als hun kind voor z’n achttiende alcohol drinkt. In veel gevallen kopen zij zelf de drank voor hun minderjarige kind.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 2.500 ouders van 16- en 17-jarigen uit het Opiniepanel. Het onderzoek maakt duidelijk dat veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat kinderen aan alcohol komen. In dat geval staan ze liever toe dat hun kind onder hun eigen toezicht drinkt dan dat ze het hen verbieden en ze buitenshuis gaan drinken. Ook zijn er ouders die betwijfelen of de controle buitenshuis wel adequaat genoeg is om het te handhaven.

Ouders kopen de drank zelf

De helft (52%) van de ouders weet dat hun kind ook daadwerkelijk drinkt, ook al mag het voor hun 18e verjaardag niet van de wet. Van die ouders geeft de grootste groep (42%) toe dat zij zelf alcohol voor hun kind koopt. Ook komen jongeren, volgens ouders, aan alcohol via hun (oudere) vrienden (40%), door het zelf te kopen (26%) of via (oudere) familieleden (13%).

Mentaliteit

Andere ouders gaan er vanuit dat hun kind verstandig kan omgaan met alcohol, ondanks hun leeftijd. “Ik was zelf ooit 15 jaar en ben nooit aan alcohol verslaafd geraakt. Het is vooral een kwestie van mentaliteit.”

Onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 27 juli tot en met 3 augustus, deden 28.415 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Daarvan zijn 993 jongeren tussen de 16 en 25 jaar ondervraagd over de rol van alcohol in hun (sociale) leven. Ook ondervroegen we 2.463 ouders met één of meerdere kinderen van 16 of 17 jaar oud over hoe zij toezien op het alcoholgebruik van hun kind.

Bekijk de rapportage van EenVandaag >>

Download Onderzoek: alcohol en jongeren (pdf)

Bron: EenVandaag

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER