Nederland,Amsterdam, foto: Richard Mouw

Om de paar maanden is het nuttigen van alcohol of roken gespreksonderwerp in gezinnen met kinderen tussen de 12 en 17 jaar.  Zo’n 70 procent van de ouders maakt hierover afspraken met hun kinderen. Wel vinden zowel ouders als kinderen naleving van die regels lastig.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS waarover het AD bericht. Vooral in de zomer wordt er veel over gepraat. Als kinderen naar feestjes gaan waar mogelijk wordt gedronken brengt 70 procent van de ouders de afspraken weer ter sprake, 40 procent doet dat als hun tieners voor het eerst alleen op vakantie gaan. De ouders vinden het dan wel moeilijk om er over te beginnen. Driekwart van de ouders denkt dat ze invloed hebben op het rook- en drinkgedrag van hun kinderen.

NIX18-campagne

Om ouders te ondersteunen, is een nieuwe NIX18-capagne van start gegaan: ‘Sommige afspraken maak je niet voor NIX’. Die campagne moet ouders een steuntje in de rug geven. De campagne maakt jongeren duidelijk dat het heel gewoon en eenvoudig is om voor je achttiende niet te roken en te drinken. ‘Tieners blijven het belangrijk vinden wat hun ouders zeggen. Regels en afspraken geven jongeren houvast’, stelt het campagneteam. ‘Daarom roepen we ouders op om zich uit te spreken. Want wanneer je duidelijke afspraken met je kinderen maakt over niet roken en niet drinken, is de kans groter dat zij zich hier aan houden’.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER