partnergeweld

Een mentormoeder biedt laagdrempelige hulp aan een moeder die slachtoffer is van partnergeweld. De persoonsgerichte interventie kan op vele plekken binnen de eerstelijnszorg waardevol zijn. Dat concludeert huisarts en psycholoog Maartje Loeffen uit haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit.

Mentormoeders zijn geen professionele hulpverleners, maar wordenwel getraind door een professional. Moeders zien de mentormoeders als gelijkwaardig en minder bedreigend dan zorgverleners. Hierdoor accepteren ze hun steun makkelijker. Loeffen adviseert daarom de interventie te integreren in de eerstelijnszorg.

Loeffen onderzocht hoe huisartsen de interventie succesvol kunnen inzetten. Het is volgens haar belangrijk dat een huisarts een positieve houding heeft ten op zichtte van de patiënt. Huisartsen vinden het lastig om met slachtoffers over partnergeweld te praten. Ook vinden ze dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn om uit de gewelddadige situatie te komen. Geneeskundestudenten moeten volgens de promovenda daarom worden opgeleid om de houding te verbeteren en om partnergeweld te kunnen signaleren en bepreken.

Mentor Mothers in Family Practice

Bron: nji.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER