Een meerderheid van de ouders vindt het geen probleem om zonder toestemming van hun kind foto’s op sociale media te plaatsen. Opvallend is dat met name ouders die het meest bezorgd zijn om de privacy van hun kind dit doen. Driekwart ziet gevaar in het online zichtbaar zijn van zijn/haar kind.

Dat blijkt uit onderzoek van de Reputatiefabriek onder 1010 respondenten. Ondanks de mogelijke gevolgen gelooft bijna 60% van de ouders dat het geen probleem is om zonder toestemming van hun kind foto’s te plaatsen. 40% daarvan heeft wel bewust nagedacht of de foto beschamend kan zijn voor het kind, maar heeft het vervolgens toch gepost. Bijna een kwart vindt dat hun kind te jong is om te bepalen of zijn of haar foto gedeeld mag worden. 19% vindt dat de beslissing van het delen van een foto überhaupt niet bij het kind ligt, ongeacht de mening van het kind.

Kinderen controleren

Ouders zien pedofilie, ontvoering, stalken en online pesten als grootste gevaren van het online delen van foto’s van kinderen. Deze angsten gelden ook als anderen foto’s posten, denk aan de kinderen zelf, familie, vrienden of vrienden van de kinderen. 61% maakt zich zorgen over datgene wat hun kinderen over zichzelf weggeven op social media. Om meer controle hierover te hebben, houden zo’n acht op de tien ouders online een oogje in het zeil. Bijna tweederde kijkt live met mee met hun kind en net iets meer dan de helft controleert op een ander moment de mobiele telefoon en sociale media van het kind.

Ongevraagd content delen

Van de deelnemers aan het onderzoek vindt 78% dat ouders te vaak over hun kinderen posten op social media. En toch geeft meer dan de helft van de ouders toe ook wel eens een foto te hebben geupload van een kind dat niet van henzelf is. Dat is best schokkend, aangezien maar 17% van de ouders probeert een foto te laten verwijderen als een ander ongevraagd een foto van zijn/haar kind op social media plaatst. “Ik vind het soms wel vervelend als iemand een foto van mijn kind deelt en soms zeg ik er wat over tegen diegene. Maar ik maak er ook geen heel gedoe van”, reageert een anonieme respondent.

Meer informatie

Bij het onderzoek hoort een aparte landingspagina, waar ook verder wordt ingegaan op ongevraagd content delen en het controleren van kinderen. Lees verder >

Bron: persbericht Reputatiefabriek

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER