Waarom moeten ouders leren opvoeden met vallen en opstaan? Voor sommige ouders is positief opvoeden misschien vanzelfsprekend, maar de meeste ouders moeten eerst zelf ondervinden wat wel en wat niet werkt. Laagdrempelige opvoedinformatie kan helpen opvoedfrustratie onder ouders te verminderen of zelfs te voorkomen. Juist daar is een volgende generatie bij gebaat.

Meer van dit soort nieuws over ouders, ouderschap en ouderbegeleiding? Abonneer je op de wekelijkse gratis nieuwsbrief van Ouders Centraal, klik hier

Opvoeden is een serieus vak geworden. Vanuit de hulpverlening worden ouders regelmatig gewezen op het belang van de eerste 1000 dagen, van een goede hechting en wat je allemaal wel en vooral niet moet doen. Volstrekt terecht, maar de keerzijde is dat ouders in spe hier behoorlijk nerveus van kunnen raken. Dit verdient meer aandacht, want dit ondermijnt het vertrouwen in hun toekomstige rol als ouder.

Nauwelijks inwerkperiode

Daar komt bij dat het opvoeden van kinderen gemakkelijk kan aanvoelen als werk, maar dit keer zonder voorafgaande opleiding. Je wordt er nauwelijks op voorbereid en de inwerkperiode houdt snel op na de eerste kraamweken. Bovendien neemt iedere ouder zijn of haar eigen verleden en overtuigingen mee hoe je het gedrag van je kind zou kunnen aanpassen. De opvoedtechnieken van onze ouders zijn echter niet meer van deze tijd en soms zelfs bewezen schadelijk.

Veilig gehecht zijn is een essentiële voorwaarde voor een gelukkig leven. Om dit tot stand te brengen moet je als ouder, volgens deskundige Frans Schalkwijk, in ongeveer de helft van de interacties met het kind ‘goed reageren’. Je mag dus eigenlijk best veel fouten maken in de opvoeding. Ook de documentaire ‘De kinderen van Ruinerwold’ toont aan hoe flexibel kinderen kunnen zijn. Voor de kinderen van de meeste Nederlanders hoeven we ons dan ook geen zorgen te maken.

Kloof groeit

Toch groeit de kloof tussen gelukkige en ongelukkige kinderen. Jeugdzorg kan het aantal gevallen moeilijk aan en ook groeit het aantal kinderen dat in armoede leeft. Er zijn veel ouders die het zelf moeilijk hebben. Die door de dagelijkse beslommeringen niet in staat zijn de juiste keuzes te maken. Zij die gewoon pech hebben en van tegenvaller naar tegenvaller leven en waarbij het niet lukt om verder te kijken dan het einde van de week. De kinderen van die ouders moeten we helpen. Allereerst door die ouders te helpen.

Ondersteuning

Gelukkig zijn er algemeen gangbare technieken die helpen om opvoedfrustratie bij ouders te verminderen. Zo stelt Opvoedinformatie Nederland betrouwbare informatie voor ouders/opvoeders en jongeren beschikbaar die wordt gebruikt door de reguliere jeugdgezondheidszorg. Deze zogeheten ‘evidence-based practices’, die wetenschappelijk en in de praktijk bewezen zijn, geven opvoeders ondersteuning gedurende de gehele kindertijd. Ook ontstaan er steeds meer initiatieven die zich richten op een betere begeleiding na de babytijd. Vooral ouders met een zwakkere maatschappelijke positie kunnen extra ondersteuning gebruiken om hun kind betere kansen te geven.

Toegang tot laagdrempelige opvoedtips en eenvoudige do’s en don’ts kan het ouders makkelijker maken. Het doorbreken van achterhaalde opvoedopvattingen (o.a. straffen) met daaruit voortvloeiende problemen (o.a. frustratie, machtsstrijd) is een voorwaarde voor een gelukkiger nieuwe generatie. Zodat juist déze ouders opvoeden niet met vallen en opstaan hoeven te leren en alle kinderen met evenveel waardigheid en respect worden behandeld.

Ieder kind is uniek, maar ieder kind verdient een kindertijd zonder bagage.

Sander Hefting,
auteur/samensteller van het boek: Handleiding Kind

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER