Vechtende jongens
multi-probleemgezinnen

Dat kinderen spelletjes spelen en graag de grenzen opzoeken, is niks nieuws. Wat wel ‘nieuw’ is, is dat ze de challenges, zoals ze de uitdagingen noemen, filmen en op social media media zetten. Sommige challenges zijn grappig of vragen aandacht voor een goed doel, maar het kan ook volledig uit de hand lopen.

Een jongen van 16 uit Arkel is overleden nadat hij de ‘choking challenge’ deed. Bij deze challenge, ook wel ‘stikspel’ of ‘’wurgspel’ genoemd, proberen deelnemers in een roes te raken door het afknijpen van zuurstof. Net voor ze flauwvallen laten ze los, waardoor de hersenen weer bloed krijgen en ze een sterke kick voelen, een soort zacht-warme roes, een euforisch gevoel dat hun buiten zichzelf brengt. Maar wat ze eigenlijk voelen, is het massaal afsterven van hersencellen door het zuurstoftekort. De ouders van de overleden jongen brachten het verhaal nu naar buiten om zo anderen te waarschuwen voor dit soort internet-challenges.

Geef kinderen goede informatie

Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, roept ouders op met hun kind te praten over internet-challenges, meldt bnr.nl. Vaak vinden ouders het eng om met hun kind over zulke onderwerpen te praten, omdat ze bang zijn dat ze hun kind juist op ideeën brengen. Maar volgens Pardoen kunnen we bijna niet anders meer dan met onze kinderen over challenges als deze praten, zeker nu het mede dankzij de ouders van de overleden jongen zo groots in de media is. “Kinderen worden al op een idee gebracht, ze willen nu weten waar het over gaat, en waar alle volwassenen zo over in paniek zijn. Dus gaan ze googelen, en dan kunnen ze hele instructies vinden.” Ze voelt zich dan ook een beetje een burgemeester in oorlogstijd. “Maar je kunt dan maar beter de goede informatie geven”, adviseert Pardoen ouders.

Tips voor ouders om erover te praten

Op de website van bureaujeugdenmedia.nl staat uitgebreide informatie over dit onderwerp, waaronder de volgende drie tips om dit onderwerp vooraf met kinderen aan te kaarten:

  • Praat niet met pubers als je zelf boos, bang of verdrietig bent over hen. Zorg dat je rustig en sterk overkomt.
  • Stel de vragen niet met een verwijtende houding, maar vanuit nieuwsgierigheid. Laat tijd en ruimte voor je kind om zelf na te denken. Soms zeggen ze niets. Dat is niet erg, dan denken ze na. Ga dan niet zelf in die ruimte doorpraten. Wacht gewoon eens tot er een antwoord komt.
  • Komt er niets, laat het dan. Kom er een volgende dag eens op terug, en als het moet daarna nog eens. Soms komt het antwoord dan wel.

Mentorles voor scholen

Voor scholen is een gratis mentorles voor het digitale schoolbord beschikbaar over dit onderwerp. Op het voorblad van de mentorles staat een link naar de handleiding. Ook als u de les niet geeft, kan het zinvol zijn de handleiding door te nemen.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER