Als ouders vanaf jonge leeftijd met hun kind praten over seksualiteit, intimiteit en relaties voelen kinderen meer ruimte om later ook vragen stellen en problemen aan te kaarten. Ouders die hier moeite mee hebben, kunnen te rade gaan bij ‘Naomi Maakt Bespreekbaar’.

Ouders vinden het regelmatig lastig seksualiteit en intimiteit op de agenda te zetten. Wanneer binnen het gezin niet normaal over seksualiteit gesproken kan worden, lopen kinderen een groter risico op vervelende seksuele ervaringen. Als kinderen zich thuis veilig voelen om thema’s rond seksualiteit open te bespreken, zullen ze sneller herkennen wanneer een situatie oké of juist niet oké is. Kinderen krijgen zo een sterk ‘seksueel bewustzijn’.

Naomi Dessaur vierde onlangs het 1-jarige bestaan van de online community ‘Naomi Maakt Bespreekbaar’ van waaruit zij ouders ondersteunt en inspireert bij het praten over seksualiteit met hun kinderen.  Zij betreurt het dat er binnen het gezin gedurende de opvoeding meestal niet open gesproken wordt over seksualiteit, met alle gevolgen vandien. Ouders raken er snel van in de stress en kinderen daardoor vaak ook. Als kinderen zich veilig voelen om deze thema’s open te bespreken, leren ze om vragen te stellen over seksualiteit. Wanneer het makkelijk is, maar ook wanneer het ingewikkeld wordt. En dat zij zelf de baas zijn over hun eigen lichaam, grenzen leren herkennen en weten wat ze kunnen doen als een grens overschreden wordt.

Met behulp van Dessaur’s online platform ‘Naomi Maakt Bespreekbaar’ leren ouders juist hoe ze alledaagse momenten kunnen gebruiken om seksualiteit wel aan de orde te stellen en leren ze dat bespreekbaarheid de sleutel is voor een zo veilig en gezond mogelijke jeugd.

Marianne Cense van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, juicht het initiatief toe. ‘Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van de ouders. Er zijn inderdaad ouders die het lastig vinden om het over seksualiteit te hebben met hun kind. Deze community laat zien hoe je dat kunt doen. Goed dat dit voor alle ouders beschikbaar is.’

Naomi Maakt Bespreekbaar >>

Naomi Dessaur, expert aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld vanuit Opleidingsbureau Dessaur Trainingen en oprichter van het online platform voor ouders ‘Naomi Maakt Bespreekbaar’ en het gratis e-book ‘Tien gouden tips om met je kinderen over seksualiteit te praten’.  

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER