Voor veel ouders is de online belevingswereld van hun kinderen een ver-van-mijn-bed-show. Zij zouden vaker met hun kinderen moeten mee-gamen om de positieve en negatieve kanten van het onderwerp binnen het gezin bespreekbaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van VodafoneZiggo in samenwerking met de Erasmus Universiteit.

De digitale wereld verandert snel. Gaming maakt deel uit van deze digitale wereld en is populairder dan ooit. Daarom is het belangrijk dat hierover binnen gezinnen wordt gepraat.

Dat ouders zich meer moeten bezighouden met gamen vinden ook kinderen. Bijna de helft van de ouders gamet niet of nauwelijks (minder dan een keer per maand) samen met hun kind. Ook verdiepen ze zich niet in de games die hun kroost speelt. Zo zegt 65 procent van de kinderen tussen de 8 en 15 jaar dat hun ouders soms tot zelden informatie zoekt over de games die zij spelen.Jeroen Jansz, game-onderzoeker en hoogleraar Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit noemt het opvallend dat wel bijna de helft van de kinderen (47%) het gevoel heeft dat de ouders interesse hebben in hun gamegedrag. Dit is een significant grotere groep dan in 2003 toen er een soortgelijk onderzoek werd uitgevoerd.

Ouders komen in een filmpje aan het woord over dit onderwerp:

Effecten

Ouders zien zowel positieve als negatieve effecten van gamen op de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Zo zijn ze bang dat kinderen te weinig met andere kinderen spelen of fysieke klachten krijgen. Maar daarnaast noemen ze positieve effecten als het leren van andere talen en het vergroten van de woordenschat. Toch zegt zo’n 60 procent van de ondervraagde kinderen dat hun ouders zelden tot nooit zeggen dat er positieve aspecten zijn aan gamen.

Adviezen

Ook gaming expert Koen Schobbers, die (met 13 jaar ervaring) veel informatie geeft aan onder andere ouders en kinderen, vindt dat ouders zich meer zouden moeten inleven in de belevingswereld van hun kinderen door samen te gamen. Samen met VodafoneZiggo geeft hij in een aantal filmpjes adviezen en antwoorden op de meest voorkomende vragen van ouders rondom het thema gamen. Ook leert hij kinderen ‘bewust gamen’ in de nieuwe les van het online lesprogramma Online Masters. Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan het creëren van wederzijds begrip binnen het gezin. Online Masters is een gratis online lesprogramma waarin kinderen leren om zich veilig en bewust in de digitale wereld te begeven. Niet alleen interessant voor ouders, maar zeker ook voor professionals die zich met kinderen en ouders bezig houden. In een interview licht de game-expert zijn reactie toe:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER