Betere ontwikkelingskansen voor kinderen vraagt om een betere samenwerking tussen professionals en ouders. Van het gesprek rond een kind, tot beleid en uitvoering in de regio. Maar hoe doet je dat? Concrete lessen en inspiratie uit de regio’s is te vinden in een oogstdocument over ouderbetrokkenheid in de aanpak Met Andere Ogen.

Het programma Met Andere Ogen is gestart vanuit een verlangen van een brede Coalitie vanuit onderwijs, kinderopvang, (jeugd)zorg en overheid, om door een betere samenwerking bij te dragen aan betere ontwikkelkansen voor elk kind. In Met Andere Ogen is het afgelopen jaar extra ingezet op het versterken van de samenwerking met ouders. Iedereen vindt dat belangrijk, maar er concreet handen en voeten aan geven gaat niet vanzelf. Daarom is een aantal inspiratieregio’s expliciet aan het werk gegaan met het versterken van ‘ouderbetrokkenheid’.

Inspiratieregio’s

De inspiratieregio’s bieden verschillende voorbeelden op welke wijze samenwerking met ouders op deze punten concreet vorm kan krijgen. Daarnaast constateren ze dat meer structurele aandacht, en verder doen en leren nodig is.

Op twee gebieden vraagt de samenwerking tussen ouders en professionals om versterking en verbetering. Allereerst door het voeren van het goede gesprek in een vroeg stadium tussen ouders, school, jeugdhulp en zorg. Dit vraagt om investering in het aanleren van samenwerkingscompetenties bij professionals, en meer aandacht voor de organisatie van het gesprek. Ten tweede is er meer aandacht nodig voor het inbrengen van het ouderperspectief op beleidsniveau. Dit kan via ervaringsdeskundige ouders, of bredere raadplegingen van ouders. Hun kennis en adviezen dragen bij aan een betere kwaliteit van beleid en uitvoering.

In het Oogstdocument staan niet alleen goede praktijken uit de regio’s maar ook de lessen die hieruit kunnen worden getrokken. Deze monden uit in aanzetten tot wat nodig is om de beweging naar een betere samenwerking met ouders verder te stimuleren.

Naar het oogstdocument >>

Zie ook:

Versterk samenwerking voor veilige leeromgeving

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER