Iedere dag worden er in de stad waar ik woon zo’n duizend leerlingen met een busje of taxi naar school gebracht. Een enorme logistieke operatie waar natuurlijk wel eens iets mis gaat. Ik ben reëel genoeg om me dat te realiseren en wil dus ook niet zo snel stampij maken. En dus zeg ik niks als de chauffeur van mijn dochter elke dag op een ander tijdstip haar komt ophalen of thuisbrengen.

Tot er een grens bereikt wordt. Als er alsmaar – zonder aankondiging – invallers voor je neus staan. Wat betekent dat je je kind om kwart voor acht ’s ochtends, als het nog donker is, mee moet geven aan een wildvreemde. Je kind dat niet kan praten. En je op een dag als je haar zelf brengt, ziet dat gemaakte afspraken gewoon niet worden nagekomen.

Dan knapt er iets. Mijn meest kwetsbare kind dat zich niet kan verweren en mij niet kan vertellen wat ze meemaakt. Die kan ik alleen maar meegeven als ik vertrouwen voel. En als dat vertrouwen wegvalt, ga ik kapot van binnen. De immense angst die mij dan aanvliegt is niet te verduren. De gedachte dat zij die zo weerloos is, is overgeleverd aan…. Dat is niet te verdragen!

En dat is het moment waarop die vriendelijke goedlachse, vrolijke moeder van dat leuke kleine meisje verandert in een leeuwin. Dat is het moment waarop de coördinator een heel moeilijk gesprek met mij heeft en ik geen genoegen neem met excuses en oplossingen. Dat is het moment waarop mijn scherpe pen verandert in een vlijmscherp mes, een mes dat haarfijn uitlegt waar de verantwoordelijkheid en dus ook de aansprakelijkheid ligt. Met als gevolg dat het binnen één dag geregeld is.

Maar het is ook het moment waarop ik eigenlijk alleen maar heel hard wil huilen om haar kwetsbaarheid en hoe weerloos en machteloos wij allemaal daarin zijn.

Dus lieve zorgverleners: als u een leeuwin voor u ziet staan. Bedenk dan dat daar een heel klein muisje achter staat.

© Leontien Sauerwein (www.leontiensauerwein.com)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER