Meer dan de helft van alle ouders ziet de zomervakantie als een te grote uitdaging. De combinatie werk en gezin geeft veel stress gedurende de 6 weken zomervakantie van hun kinderen. Dit geeft ouders veel meer flexibiliteit om werk en zorg te kunnen combineren.

Schoolvakanties zijn zo ingericht omdat de kinderen vroeger tijdens de zomer moesten helpen op het land, het zogenaamde landbouwverlof. Maar ook al is de maatschappij aanzienlijk veranderd, maar de 6 weken zomervakantie zijn gebleven. De gevolgen zijn groot. Waar ouders gemiddeld genomen 25 vakantiedagen krijgen, zijn hun kinderen gemiddeld 63 dagen per jaar vrij. 65% van de ouders geeft dan ook de voorkeur aan vier weken zomervakantie en twee weken strippenkaart, zo blijkt uit een recente peiling van BV Familie, de Nederlandse Gezinsbond.

Ouders aan het woord

“De impact is zo groot dat we moeten kijken hoe we dit anders kunnen inrichten”, aldus Marjet Winsemius van BV Familie. ‘Natuurlijk beseffen wij ons dat met het huidige lerarentekort dit in onderwijsland geen onverdeeld populaire boodschap is. Toch kunnen we onze kop niet meer in het zand steken. Zo laten ouders duidelijk zien en horen in onze peiling.”

“De tijden zijn veranderd”, aldus een ouder die reageerde op de peiling. “Het zou fijn zijn als we flexibel met de schooltijden en vakanties om zouden kunnen gaan. Meer spreiding en minder werkdruk. Het systeem moet echt veranderen.” Een andere ouder zegt: “Mijn partner en ik kunnen allebei geen zes weken vrij nemen. De kinderen gaan een paar dagen naar de BSO en een paar dagen bij de opa’s en oma’s logeren. Ook gaan we nog een aantal weken op vakantie. De kinderen missen zo structuur en het voelt soms alsof ze van hot naar her gesleept worden. Vooral voor de jongste van 4 is dit onrustig.” Ouders kaarten nog een ander gevolg aan: “Bij de meeste werkgevers mag je maar 3 weken aaneengesloten vrij zijn. Blijven er 3 weken over om kinderopvang te regelen. Dat loopt aardig in de kosten.”

Tijd voor verandering

BV Familie roept op om de schoolvakanties op de politieke agenda te zetten en de maatschappelijke discussie te starten over de toekomst van werk en zorg in Nederland. “Het systeem past niet meer bij de maatschappij van nu” aldus Winsemius. “Het vraagt om actie, zodat we een systeem kunnen maken dat past bij de eisen van kinderen, werkende ouders, docenten en werkgevers van nu en van toekomstige generaties. Namens ouders en kinderen zullen wij ons hier hard voor maken. Ouders kunnen erover meepraten met de #hebheterover of zich bij ons aansluiten.”

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER