Het Landelijk Ouderpanel heeft de grens van 3500 ouders bereikt! Het team is ontzettend trots en blij dat via deze weg de stem van zoveel vaders en moeders kan doorklinken in de wereld van onderwijs, jeugd(gezondheids)zorg, wetenschap, overheid en politiek.

Samen met Ouders & Onderwijs is het Landelijk Ouderpanel de uitdaging aangegaan om invulling aan de doelstelling te geven. Inmiddels is het panel een onmisbaar onderdeel van de aangesloten organisaties. Op deze pagina lees je wat we zoal onder de ouders hebben onderzocht.

Stem ouders

De onderzoeken helpen Stichting Opvoeden.nl om de opvoedinformatie nog beter te laten aansluiten. Ouders & Onderwijs gaat met de resultaten het gesprek aan in het onderwijs of de politiek. Bij de start van het Landelijk Ouderpanel is begonnen met het opstellen van een onderzoeksagenda op basis van de vragen die bij de initiatiefnemers leefden, suggesties van kennispartners en de actualiteit. Ondertussen werd hard gewerkt aan het vergroten van het Landelijk Ouderpanel, onder meer door de eigen netwerken in te schakelen en samenwerkingspartners, gemeenten en andere organisaties te enthousiasmeren om te helpen werven.

Resultaten

Het panel telde al in een jaar tijd meer dan 1000 ouders! Wil je meer weten over wat vorig jaar is bereikt? Bekijk dan hier de infographic over het Landelijk Ouderpanel in 2017.

Motivatie

Guido Verboom is één van de vaders uit het Landelijk Ouderpanel. “Ik ben graag bewust bezig met de invulling van mijn ouderschap. Door mij aan te melden voor het panel, heb ik een middel om mijn eigen gedachten te scherpen, weten wat er leeft en een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie hierover.”  Mahwish Ashraf, moeder van twee, zegt hierover: “In het panel zitten ouders zoals jij en ik, die hun mening geven over allerlei onderwerpen zodat de informatie over opvoeden blijft aansluiten bij de vraag van de ouders. Het is belangrijk dat er ouders met verschillende visies, achtergronden en gezinssamenstellingen meedoen met het panel zodat het een goed beeld heeft over wat er leeft onder alle ouders. Deze informatie wordt anoniem verwerkt, maar ook besproken met professionals en de overheid. Ouders hebben hier dus echt een stem in!”

Wist je dat:

…het Landelijk Ouderpanel zo’n 15 nationaliteiten kent? Onder meer Turks, Marokkaans, Surinaams, Pools, Peruaans, Engels en Iraans.
…de meeste ouders twee kinderen hebben, maar er ook ouders zijn met meer dan vijf kinderen!
…ouders bij inschrijving zelf drie onderwerpen aandragen waarover zij graag willen dat wij onderzoek doen. Passend onderwijs en mediaopvoeding waren daar voorbeelden van.
En nu door!
Met een Landelijk Ouderpanel van meer dan 3500 ouders kunnen we stevigere uitspraken en meer representatief onderzoek doen. Zo laten we de stem van ouders nog luider klinken bij scholen, organisaties in de jeugdgezondheidszorg en de overheid. De peilingen gaan natuurlijk gewoon door. Deze week bijvoorbeeld geven ouders hun mening over het schooladvies en de eindtoets. Die informatie leggen we bij de minister van Onderwijs neer. Ook denken we na over onderzoeksonderwerpen voor volgend jaar.

Aanmelden voor het Landelijk Ouderpanel
Wil je ook meedenken en praten? Schrijf je dan ook in. We blijven specifiek op zoek naar meer vaders en ouders met een niet-Nederlandse achtergrond, zodat we echt namens alle ouders kunnen spreken. Natuurlijk zijn alle ouders meer dan welkom! Meld je hier aan!

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER