Kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken, komen veelal op een lager schoolniveau dan verwacht. Vooral bij kinderen met hoogopgeleide ouders heeft zo’n gebeurtenis gevolgen voor hun schoolcarrière. Daarbij maakt het niet uit hoe oud de kinderen tijdens de scheiding waren.

Dat constateren sociologen Carlijn Bussemakers en Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit Nijmegen, meldt het AD. Ze onderzochten de impact van onder meer scheidingen op het leven van kinderen. In een representatief onderzoek analyseerden ze de schoolcarrière van meer dan 5700 jongvolwassenen.

Eigenlijk verwachtten de sociologen dat een scheiding vooral impact zou hebben op kinderen uit gezinnen met een lage sociaal-economische status, zogenoemde kwetsbare gezinnen. Uit het onderzoek blijkt dat ook die kinderen op een lager schoolniveau eindigen na een scheiding. Maar de impact is groter op het kroost van hoogopgeleide ouders. “We denken dat dat komt doordat die kinderen van huis uit veel meer in hun ontwikkeling worden gestimuleerd, bijvoorbeeld met museumbezoeken en voorlezen. Als ouders uit elkaar gaan, is dat op zichzelf al een stressvolle situatie. Maar daarbij hebben alleenstaande ouders vaak minder tijd om de kinderen te blijven stimuleren. Die kinderen hebben eigenlijk meer te verliezen en worden dus extra hard geraakt”, verklaart Bussemakers.

Heftige levensgebeurtenissen

Aan het einde van hun schoolcarrière blijken veel kinderen lager te hebben gepresteerd dan vergelijkbare jongeren die geen heftige levensgebeurtenis hebben meegemaakt. Bussemakers: “Een scheiding zorgt op het moment zelf voor minder motivatie en concentratieproblemen op school. Maar nu blijkt dat er ook grote gevolgen zijn voor de lange termijn.” Overigens heeft niet alleen een scheiding impact op de schoolcarrière van kinderen. Ook kindermishandeling of het verlies van een ouder leiden gemiddeld tot een lagere opleiding, constateren de sociologen.

Bron: ad.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER