Kinderen weten heel goed wat er schort aan hun eigen opvoeding, stelt filosoof Frank Meester. Hij denkt dat kinderen zelf het beste weten hoe ze opgevoed moeten worden.

‘Jullie zijn veel te laat begonnen mij te pushen iets met mijn leven te doen’, kreeg filosoof Frank Meester van zijn, inmiddels volwassen, zoon te horen. Dat zette hem aan het denken en samen met filosoof Stine Jensen schreef hij het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op? 

Afstaan van vrijheden

Aan de hand van verschillende filosofen leggen Meester en Jensen kinderen uit hoe ze hun ouders kunnen opvoeden. Filosoof Thomas Hobbes wordt in het boek aangehaald om uit te leggen dat je vrijheden af moet staan om goed samen te kunnen leven. “Het idee van Hobbes is dat je in een natuurtoestand zonder gezag oorlog krijgt”, zegt Meester in een uitzending van NPO Radio 1. “Je kan je eigen groenten gaan verbouwen, maar het is veel makkelijker om met een knokploegje de groenten van de buren te stelen.” Het is daarom volgens Hobbes nodig een deel van je vrijheid bij een heerser neer te leggen. “Dat zouden kinderen ook tegen hun ouders kunnen zeggen: jij moet zorgen dat alles hier loopt, dus wij geven een klein beetje vrijheid weg.”

Bewuste keuze

Sinds de komst van de pil is het krijgen van kinderen een bewuste keuze geworden. “Daarom willen veel ouders het alleen maar leuk hebben met hun kind en zijn ze vaak veel te aardig. Dan kun je plotseling heel boos worden vanwege lang opgekropte frustratie”, zegt de filosoof.

Volgens Meester is het moeilijke aan opvoeden dat je heel langzaam het kind zelfstandiger moet laten worden. “Als het kind wordt geboren kan het nog helemaal niets, ouders kunnen dan ook moeilijk aan het idee wennen dat het kind langzaamaan wel dingen zelf kan.”

Inconsequent

Een belangrijk advies aan kinderen is dat ze hun ouders op inconsequenties moeten wijzen. “Als ze zo tegen vloeken zijn, waarom doen ze het zelf dan wel? Of als je niet te lang op je smartphone mag, waarom zitten ze er zelf dan wel de hele dag op?”

De grootste valkuilen voor de moderne ouder zijn volgens Meester het te leuk willen hebben met je kind, maar ook te hard werken en daardoor vaak gestrest zijn. Ook dat weten kinderen vaak goed te benoemen. “Kinderen weten het heel goed, maar je moet wel met ze gaan praten. Luister naar je kind.”

Luister naar het interview op nporadio1.nl >

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER