draaimolen

De zogenoemde ‘Quality time’ die drukbezette (pleeg)ouders met hun kroost doorbrengen, is lang niet zo nuttig als gedacht. Uit diverse studies blijkt dat dergelijke goed geplande en niet door anderen verstoorde uitjes en afspraken zinloos zijn om een goede band op te bouwen. Simpelweg tijd doorbrengen met de kinderen voegt nauwelijks wat toe. De ‘must-do’-tripjes hebben geen invloed op hun welbevinden, gezondheid of leerprestaties.

Ondanks dat de uitstapjes zeker worden gewaardeerd (en soms zelfs worden afgedwongen!), ervaren de kinderen ze niet noodzakelijk als de meest waardevolle (pleeg)ouder-kindmomenten. Het zijn juist de ongestructureerde, ongeplande, informele omgangsmomenten, die zorgen voor een goede relatie (die wij als opvoeders denken te bereiken met grootse en meeslepende familie-uitjes) tussen (pleeg)ouders en kinderen. Meaningful moments in plaats van Quality time.

Juist de alledaagse, rustige momenten waarop je samen bent, hebben de grootste impact. Samen boodschappen doen, het tuintje harken of de tafel dekken. Het oppakken van een actieve opvoedersrol heeft positievere invloed op het gedrag van een kind, dan het af en toe kwaliteits-tijd doorbrengen met een (pleeg) kind.

Kwaliteitstijd bestaat voor kinderen namelijk uit heel uiteenlopende soorten waardevolle momenten. Niet iets wat je plant in je agenda. De quality time die we bijna krampachtig nastreven, hoeft geen extra tijd of geld te kosten. Wel onze onverdeelde aandacht, fantasie én een beetje spontaniteit.

Zaak dus om de druk van de schouders te halen en de tijd met (pleeg)kinderen met wat meer gerichte aandacht te vullen en soms net even wat anders te doen. Daarmee creëert men de mooiste herinneringen om de onderlinge band te versterken.


  Eline Engelhart,
  Pleegzorgpionier

Klik hier voor de volledige tekst van deze column, inclusief tips.

Wil je meer ontspannen om leren gaan met je (pleeg)kind met een rugzakje? Leer dan de grondbeginselen van traumasensitief opvoeden in de 15 daagse online Turbo Trauma Training. Neem een kijkje op de website voor meer informatie: klik hier

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER