Het puberbrein reageert sterk op kritiek of lovende woorden afkomstig van ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van een interdisciplinaire onderzoeksgroep van psychologen en neurowetenschappers van de Universiteit Leiden. Het onderzoek toont aan dat pubers gevoeliger voor de mening van hun ouders zijn dan ze soms doen voorkomen.

Maar liefst 63 pubers van 12 tot 18 jaar oud deden mee aan het onderzoek. Tijdens een MRI-scan van hun hersenen kregen zij complimenten, neutrale feedback of juist kritiek in de vorm van karaktereigenschappen te zien, zogenaamd afkomstig van hun ouder. Na ieder punt van lof of kritiek gaven de pubers hun stemming aan.

Meer van dit soort nieuws over ouders, ouderschap en ouderbegeleiding? Abonneer je op de wekelijkse gratis nieuwsbrief van Ouders Centraal, klik hier

Niet geheel onverwachts werd hun stemming beter na een ontvangen compliment en minder goed na negatief commentaar. Zeker wanneer die kritiek niet strookte met hun zelfbeeld. Hoewel de pubers evenveel punten van kritiek, lof en neutraal commentaar van hun ‘ouder’ kregen, bleken ze na afloop van de feedback taak toch minder goed over zichzelf te denken. ‘We denken daarom dat de kritiek van ouders wat meer blijft hangen bij pubers dan gegeven complimenten’, vertelt onderzoeker Lisanne van Houtum.

Kritiek blijft hangen

Het ouderlijk commentaar deed niet alleen iets met het zelfvertrouwen van de pubers. De scans lieten ook zien het puberbrein heel anders op complimenten reageerde dan op kritiek. Kritiek zorgde voor activatie van de breingebieden die betrokken zijn bij de verwerking van emoties en pijn. Gebieden die ook geactiveerd worden als mensen fysieke pijn ervaren. Zowel kritiek als complimenten zorgden voor activiteit in gedeelten van de hersenen die gerelateerd zijn aan sociale cognitie, zoals het begrijpen van andermans emoties en bedoelingen.

Pijn

‘Wat de uitkomsten van de scans laten zien is dat kritiek echt ‘pijn’ lijkt te doen. Die pijn blijkt niet minder te zijn bij pubers met een relatief positiever zelfbeeld en die hun ouders als warmer ervaren. Interessant is dat we niet gevonden hebben dat lof van ouders het beloningssysteem in het brein activeert’, vertelt de onderzoeker. Tot nu toe is er vooral veel onderzoek gedaan naar de impact van feedback van leeftijdsgenoten op het puberbrein, en hoe dit samenhangt met het zelfbeeld van pubers. Maar onderzoeksdata naar de invloed van de mening van ouders over hun kinderen ontbreekt grotendeels.

Bewust maken

De uitkomsten helpen de onderzoekers begrijpen wat complimenten en kritiek van ouders doen met pubers. Van Houtum: ‘We kunnen ouders daarmee bewust maken van de impact die hun woorden hebben. Maar het kan ook helpen bij het vormgeven van gezinstherapie en bij verder onderzoek naar psychische problemen bij tieners. Denk bijvoorbeeld aan depressieve klachten, waarin een laag zelfbeeld en gevoeligheid voor afwijzing vaak een centrale rol spelen.’

Verder lezen

Over het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Developmental Cognitive Neuroscience. Het paper ‘Adolescents’ affective and neural responses to parental praise and criticism’, is hier te lezen. Het gepubliceerde paper maakt deel uit van het NWO Vici-project RE-PAIR: Unravelling the Impact of Emotional Maltreatment on the Developing Brain van hoogleraar Bernet Elzinga. Eerder publiceerde de groep al over de impact op het ouderlijke brein, tijdens het ontvangen van kritiek en complimenten over hun eigen kind.

Bron: universiteitleiden.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER