Ouders uit de regio Kennemerland kunnen gebruik maken van de JgzApp: een app waarin ouders zelf afspraken beheren, betrouwbare informatie kunnen raadplegen en het gebruik van het digitale dossier van hun kind kunnen volgen. “De ouders krijgen door de app meer regie op onze dienstverlening en komen beter voorbereid naar het consult”, vertelt Krista Okma, manager Kwaliteit en Innovatie.

Krista Okma: “Ouders hebben de regie over de invulling van het consult en de onderwerpen die zij willen bespreken”

De betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid in de app komt van Stichting Opvoeden.nl. “In de app staat een korte introductie van het onderwerp, waarna er verwezen wordt naar de link van het artikel op Opvoeden.nl. Zodoende hoeven wij zelf de informatie niet te updaten; dat doet Stichting Opvoeden.nl.” Voor JGZ Kennemerland is de meerwaarde van deze informatie dat ouders voorafgaand aan het consult alvast de basisinformatie kunnen raadplegen. “Ze komen dan beter voorbereid het gesprek in, waardoor er meer tijd is voor diepgang.” Na het lezen van de informatie, kunnen ouders ook direct contact opnemen met een professional. “Ze hebben dus regie over de invulling van het consult en de onderwerpen die zij willen bespreken.”

Inzicht in gebeurtenissen rondom digitaal dossier JGZ

Op dit moment wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee het recht hebben om direct het digitaal dossier JGZ van hun kind in te kunnen zien. JGZ Kennemerland speelt hierop in door het nu alvast in de app mogelijk te maken de acties rondom het digitale dossier te volgen. In de app staat uitgelegd wie er in het dossier van het kind mag kijken en waarom. Als er andere JGZ medewerkers in het dossier hebben gekeken, staat hun naam vermeld en wanneer en waarom ze in het dossier hebben gekeken. “Zo zorgen we er met elkaar voor dat er alleen met goede reden in het dossier wordt gekeken en dat het altijd helder is door wie en waarom.”

‘Steeds meer doen in kortere tijd’

Met de JgzApp geeft JGZ Kennemerland uitvoering aan haar visie op regievoering door ouders. “Dat vinden sommige professionals best spannend. Want er zijn ook altijd bespreekpunten of onderzoeken die echt op een bepaald moment moeten plaatsvinden om dingen vroegtijdig op te kunnen sporen. Tegelijkertijd leggen we de regie meer bij ouders.” Volgens Okma levert dit uiteindelijk meer op. ,,Veel organisaties lopen tegen hetzelfde aan: je krijgt veel telefoontjes en hebt veel papieren rompslomp. De app helpt om efficiënter te werken.”

Nieuwe functionaliteiten: groeicurves, bestanden en iOs

Op dit moment telt de app zo’n 2000 gebruikers. Binnenkort is het mogelijk om groeicurves toe te voegen, maar ook bestanden of foto’s mee te sturen. Bijvoorbeeld als je advies wil over een aandoening die je kind heeft of een verwijsbrief naar de kinderarts. De app is sinds eind oktober ook beschikbaar gesteld voor iOs-gebruikers.

Animatie: zo kun jij de betrouwbare opvoedinformatie gebruiken

De JgzApp is een van de geslaagde voorbeelden van digitale innovaties die de betrouwbare opvoedinformatie van Stichting Opvoeden.nl gebruikt. In onderstaande animatie wordt kort uitgelegd hoe jij hier ook mee aan de slag kunt. Zie je de animatie niet? Kijk dan op YouTube. Heb je vragen? Neem dan contact op via contact@stichtingopvoeden.nl of 088-11 80 200.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER