In Ede begint een proef met de inzet van zogenoemde krachtgezinnen die worden gekoppeld aan een gezin dat hulp nodig heeft. In een krachtgezin is minstens één van de ouders professioneel jeugdhulpverlener. Het is een tussenvorm op het snijvlak van formele en informele zorg om een dreigende uithuisplaatsing te voorkomen.

Bij een krachtgezin gaat het om een professioneel gezin, dat ook wordt betaald. Minstens één van de gezinsleden moet professioneel jeugdhulpverlener zijn, minimaal hbo-opgeleid en BIG- of SKJ-geregistreerd. Daarnaast kijkt – en bepaalt – er op de achtergrond altijd een gedragswetenschapper mee en verloopt de inzet via het wijkteam. Dit moet ook borgen dat er planmatig en methodisch wordt gewerkt, met tussentijdse rapportages en evaluatiemomenten.

Bijstaan zonder over te nemen

“Het is echt een nieuwe vorm van hulpverlening”, zegt Salvo D’Agata, eigenaar van zorgadviesbureau Spring Up en bedenker van de krachtgezinnen in een interview op zorgwelzijn.nl. “Een belangrijke eis is: ze moeten kunnen bijstaan zonder over te nemen. Hulpverleners zijn nog wel eens té hulpvaardig. Ook sensitief kunnen begrenzen is een belangrijke eigenschap. Een krachtgezin moet soms ook nee kunnen zeggen, maar niet op een botte manier. Wij richten ons in eerste instantie op hulpverleners die wel meer gezinsgericht zouden willen werken, maar een gezinshuis nog een stap te ver vinden. En die hier, met hun gezin, een uitdaging in zien naast hun baan.”

Professioneel gezinsmaatje

De gemeente Ede wil met de krachtgezinnen aan de slag gaan. “Het sluit aan bij onze visie dat de hulpverlening zo normaal mogelijk, en liefst in het eigen gezin plaatsvindt”, zegt verantwoordelijk wethouder Leon Meijer. Hij ziet het krachtgezin ook als een ‘onorthodoxe maatregel’, voor als al het andere niet heeft gewerkt. “Ik zie het als een soort professioneel gezinsmaatje. Er is daardoor iets minder de rolverdeling cliënt – hulpverlener. We plakken er een gewoon gezin tegenaan, dat het gezin dat hulp nodig heeft kan stutten, steunen en coachen.”

Behalve Ede, hebben ook de Gelderse gemeenten Arnhem en Heerde belangstelling getoond voor de inzet van krachtgezinnen. Vanuit de Hogeschool Ede zal, als de eerste krachtgezinnen aan het werk zijn, onderzoek worden gedaan naar werkzame factoren en de grenzen van het concept.

Lees verder op zorgwelzijn.nl >

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER