De geboorte van het eerste kind lijkt geen plotselinge veranderingen in de relatie van de ouders te veroorzaken. Wel worden reeds bestaande onderlinge sterke en zwakke punten versterkt. Slechts een kleine groep ouders laat een (sterke) afname in tevredenheid zien. Dat blijkt uit promotieonderzoek naar de romantische relatie van jonge ouders.

Promovenda Hagar ter Kuile keek welke hulpbronnen en risicofactoren de transitie naar ouderschap makkelijker of juist moeilijker maken voor stellen. Stellen werden hiertoe vanaf hun huwelijksdag en vanaf de eerste zwangerschap tot een aantal jaar na de geboorte van hun kind gevolgd. Onderzochte hulpbronnen waren positieve relatieprocessen zoals vertrouwen en responsiviteit, persoonlijke hulpbronnen zoals geluk en zelfcontrole, en praktische hulpbronnen zoals inkomen. Onderzochte risicofactoren waren depressie en stress. Bovendien zijn subgroepen van ouders onderscheiden met unieke veranderingstrajecten.

Uit haar onderzoeksresultaten blijkt dat ouders met meer hulpbronnen en minder risicofactoren voor of tijdens de eerste zwangerschap het beter doen na de geboorte van hun eerste kind in termen van relatietevredenheid, commitment aan de relatie en aanpassing aan het ouderschap. Ter Kuile: “Dit suggereert dat de komst van het eerste kind geen plotselinge veranderingen in de relatie veroorzaakt. Wel versterkt het reeds bestaande sterke en zwakke punten in de relatie. De relatietevredenheid van de meeste ouders blijft stabiel na de geboorte, terwijl slechts een kleine groep ouders een (sterke) afname in tevredenheid ervaart.”

Dit impliceert dat vroege opsporing van risicogroepen mogelijk is. Ter Kuile: “Een verbetering van de effectiviteit van interventies kan tot stand komen door op deze ouders te focussen en hun persoonlijke en relationele hulpbronnen te verbeteren.”

Predicting relationship change across the transition to parenthood: Resources and risk factors >

 Bron: uu.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER