Het psychologisch begrip ‘windows of tolerance’* is de ruimte die je hebt om tegelijk te kunnen denken en voelen. Bij te veel stress schiet je uit je ‘window’ (raampje). Je gevoel overheerst, je kan niet meer nadenken. Je mensenbrein wordt als het ware ontkoppeld van je overige hersenen. Dat is handig bij groot gevaar. Het is bijvoorbeeld niet praktisch om wanneer je een beer tegenkomt je af te vragen of deze van knuffelen houdt. Je kan beter vluchten. Door soms niet na te denken, hebben we het als mensheid tot nu toe overleefd. Buiten je ‘windows’ komen is een soort primitief maar effectief overlevingsmechanisme.

Maar als je ‘window’ te klein is, reageer je te snel zonder nadenken vanuit alleen je gevoel. Paniek en boosheid spelen dan een grote rol. Je bent minder voor rede vatbaar en informatie dringt niet tot je door. Dit overkomt soms ouders wanneer anderen hen aanspreken over hun kind. Kijk maar naar de ‘Luizenmoeder’. Dit kleine ‘window’ is begrijpelijk, want je staat voor de veiligheid van je kind, ook al is je reactie misschien overdreven. Als het om het welzijn van een kind gaat, voelt een ouder zich ook heel kwetsbaar. Iedereen wil het immers goed doen.

Ook mij overkwam dit. Toen mijn zoon op school zijn rijtjes sommen nooit af had, werden we bij de juf geroepen. Of we die traagheid thuis ook herkenden. Ieder antwoord voelde als fout. Bij ‘ja’ volgde de vraag wat we eraan gedaan hadden. Bij ‘nee’ de verbazing dat we dat thuis niet zagen. Als ouders schenen we te falen want het was gewoon niet denkbaar dat deze traagheid thuis niet gezien werd. Emoties als boosheid en schrik beheersen dan je denken.

In ons geval konden we ons bevrijden van het schuldgevoel. We hebben een andere school gezocht. Misschien toch gevlucht voor de beer?

Bert Krapels,
Klinisch psycholoog en psychotherapeut

* Zie You Tube: The Window of Tolerance Animation by Beacon House

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER